Rusi in šahovski igralci

Tečaj ruščine je priložnost, da poleg ruskega besedišča spoznate tudi zanimivosti in posebnosti ruske kulture. Po izjemnem uspehu serije Damin gambit je svet zajela šahovska mrzlica, Rusija in nekdanja Sovjetska zveza pa sta znani po izjemnih šahovskih igralcih, ki so in še vedno blestijo v samem šahovskem vrhu.

tečaj ruščine

Rusija in nekdanja Sovjetska zveza sta znani po izjemnih šahovskih igralcih.

Gari Kasparov – šahovski rock zvezdnik

tečaj ruščine

Foto: masterclass.com

Legendarni Kasparov (1963) velja za enega najboljših šahovskih igralcev vseh časov; zanj so verjetno slišali tudi tisti, ki jih šah (шахматы) sploh ne zanima. Rodil se je v Azerbajdžanu (takratna Sovjetska zveza) judovskemu očetu in armenski materi. Bil je šahovski genij, ki je pri 12. letih postal sovjetski mladinski prvak (чемпион). Leta 1985 je postal najmlajši svetovni šahovski prvak v zgodovini, naslove svetovnega prvaka pa je osvajal vse do leta 1993. Ratinški dosežek Bobbyja Fisherja je presegel leta 1990 (2851 točk), rekord (рекорд) Kasparova pa je leta 2013 presegel Norvežan Magnus Carlsen.

Za njegovega največjega tekmeca (конкурент) je veljal Anatolij Karpov – njune epske tekme so privabljale gledalce (зритель) po vsem svetu in sodijo med najbolj spektakularne dogodke v športni zgodovini. Njun prvi dvoboj je bil prekinjen po 48 partijah, šest mesecev kasneje, februarja 1985, pa je Kasparov zmagal in tako postal najmlajši svetovni prvak.

Mihail Botvinik, oče sovjetske šahovske šole

tečaj ruščine

Foto: chessentials.com

Botvinik (1911–1995) velja za očeta sovjetske šahovske šole. Med njegovimi učenci sta bila med drugimi tudi Kasparov in Karpov. Oče sovjetskega šaha je spremenil dojemanje šaha, razvil metodo priprav na šahovsko tekmovanje in napisal številne šahovske knjige (книга). Njegova vloga pri promociji in razvoju (развитие) sovjetskega šaha je neizpodbitna. Ustanovil je tudi slavno botviniško šahovsko šolo (школа), ki je pomagala pri razvoju izjemnih šahistov.

Sergej Karjakin, šahovski genij in minister obrambe

tečaj ruščine

Foto: www.skarjakin.com/

Mladenič, ki prihaja iz krimskega mesta Simferopolj, je pri 12. letih postal najmlajši šahovski mojster (poleg naslova svetovnega prvaka je to najvišji naslov, ki ga lahko prejme šahovski igralec) in se tako vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Pri 14. letih je osvojil zlato medaljo (медаль) na šahovski olimpijadi.

Karjakina (1990) se je zaradi obrambnega in dinamičnega načina igre prijel vzdevek minister za obrambo (оборона). Velja za enega najboljših šahovskih igralcev 21. stoletja, strokovnjaki pa mu napovedujejo še blestečo prihodnost.

Zgodovina sovjetskega in ruskega šaha je nadvse zanimiva. Tečaj ruščine vključuje številne prijetne pogovore, ki se navezujejo tudi na rusko kulturo in zgodovino.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.