Rusi in razvade carjev

Tečaj ruščine je povezan tudi s spoznavanjem ruske zgodovine in kulture. Nekateri ruski carji so imeli posebne navade oziroma razvade, ki se jim niso mogli upreti. Bi si upali spiti kavo carice Katarine Velike?

Katarina Velika – ljubiteljice močne kave

tečaj ruščineCarica Katarina II. (1729–1796) je bila strastna ljubiteljica kave (кофе). Jutro naj bi začela z dvema majhnima skodelicama kave, vsaka pa naj bi vsebovala kar pet ali šest žličk (ложка) mlete kave, kar je veliko kofeina! V 18. stoletju je kava veljala za izključno moško pijačo, zato je bila Katarinina ljubezen do kave še toliko bolj nenavadna. Kako močno kavo je pila carica, govori tudi prigoda državnega sekretarja Sergeja Kozmina, ki je nekoč poskusil kavo, pripravljeno za carico. Njegov srčni utrip naj bi se tako dvignil, da je potreboval zdravnika (врач).

Peter Fjodorovič – odrasel ljubitelj otroških iger

tečaj ruščinePeter III. (1728–1762), mož Katarine Velike, je imel težko otroštvo ob strogi vzgoji in kopici prepovedi. Mogoče je to razlog, da se je v odrasli dobi začel zanimati za igranje z lutkami in drugimi otroškimi igračami (игрушка). Otroške igre in lutke naj bi začeli celo zaklepati in jih skrivati pred njim!

Nikolaj Pavlovič – kisle kumarice čez vse

tečaj ruščineNikolaj I. (1796-1855) je, kar se tiče razvad, veljal za spodobnega carja – izogibal se je pitju alkohola, kajenju (курение) in nezdravi hrani. Edina razvada in obsesija carja Nikolaja so bile kisle kumarice (огурец)! Carju so za zajtrk postregli čaj, kruh in pet kislih kumaric, namesto večerje pa je popil nekaj soka vloženih kumaric.

Aleksander Nikolajevič – vodna pipa za sproščanje

tečaj ruščineCar Aleksander II. (1818–1881) je oboževal kajenje vodne pipe (šiše). Razvade se je držal vse življenje. V času vladavine Aleksandra II. je imelo sodišče (суд) med svojim strokovnim osebjem tudi arabske izdelovalce vodnih pip. Car je za kajenje uporabljal perzijski tobak, rad naj bi imel zelo močnega. Poleg vodnih pip je kadil tudi cigare.

Nikolaj Romanov – ljubitelj nakita

tečaj ruščineZadnji ruski car Nikolaj II. (1868–1918) je imel veliko hobijev, med drugim kolesarjenje, lov in tenis. Bil je strasten kadilec, ki je pokadil tudi več kot 25 cigaret (сигарета) na dan. Njegov verjetno najbolj nenavadni hobi pa je bilo popisovanje prejetega nakita. Izdelavo albuma nakita (ювелирные), ki ima 136 strani, je car začel pri 18 letih, navade pa ni opustil niti med prvo svetovno vojno (война). Večino risb je narisala starejša baronica na carskem dvoru, pod vsak zapis pa se je car tudi podpisal.

Zgodovina ruskih carjev je izredno zanimiva. Tečaj ruščine v Linguli vas pripravlja tudi na samostojno raziskovanje ruske kulture in zgodovine.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.