Rusinje in pomen kit

Tečaj ruščine seveda ne mine brez pogovora o ruski kulturi. Ste vedeli, da je bilo še pred stoletjem praktično nemogoče videti Rusinjo s kratkimi lasmi (волосы)? Z izjemo domačega okolja pa so imele zelo redko spuščene lase, najbolj pogosto so jih spletle v kito ali kite.

tečaj ruščine

Statusni simbol

tečaj ruščineKite so včasih v Rusiji sporočale status ženske. Neporočene ženske so nosile eno kito, po zaroki (помолвка) so si vanjo vpletale še svetel trak. Dva trakova sta pomenila, da so dekletovi starši že privolili v poroko.

Le poročene ženske so nosile dve kiti.

Obstajala je tudi navada razpletanja kite na predvečer poroke. Obredu so prisostvovali bodisi dekletov brat bodoči mož ali pa njene prijateljice.

Poročene ženske so morale imeti vedno pokrito glavo, tako da sta bili kiti speti v frizuro (прическа), ki jo je prekrivalo pokrivalo. Nihče, ki ni bil del dekletove družine, ni smel videti njenih las. Če se ženska ni poročila, je vse življenje nosila le eno kito.

Kdaj so ženski odrezali kito?

Podobno kot je bila za moškega simbol časti brada (борода), je bila pri ženskah to kita. Za prekrške, kot je na primer nečistovanje, je lahko kmečko sodišče izreklo kazen (наказание), ki je velevala odrezati dekletovo kito.

Ženska si je kito odrezala tudi ob moževi smrti (смерть) v znak žalovanja (траур) in kot sporočilo, da se ne želi več poročiti.

V nekaterih regijah je bila kita tudi darilo – nevesta je svojemu bodočemu možu podarila kito kot simbol izročitve svojega življenja v njegove roke. Pri napadu na vas pa je lahko mož vzel ženino kito kot talisman, ki ga je ščitil v boju.

Slovanske vraže

tečaj ruščine

Razpuščeni lasje naj bi bili videti nevarno.

Stari Slovani so imeli kar nekaj vraž, povezanih z lasmi. Verjeli so, da so lasje vir moči (мощность), zato so jih negovali s spoštovanjem (уважение). Otrokom niso strigli las do določenega leta (ponekod do tretjega, ponekod do petega leta), izogibali so se tudi njihovemu česanju. Obred prvega striženja je bil pri starih Slovanih zelo pomemben.

Dekleta so učili skrbeti za lase že od otroštva in samo dekletovi bližnji so lahko česali njene lase in ji delali kite. Bolj kot je bila kita debela, bolj primerno za poroko je bilo dekle. Najbolj zaželena dolžina las je bila do pasu. Česanje las pred spanjem je za dekle simbolično pomenilo povrnitev energije, ki jo je izgubilo čez dan.

Med pletenjem kit so včasih izgovarjali tudi vraževerne fraze glede ljubezni in odganjanja slabega. Dekleta so si začela striči konice las pri 16 letih, vedno v skladu z luninim koledarjem. Verjeli so, da se nosečnice (беременная женщина) ne smejo striči.

Razpuščeni lasje niso bili videti le neprimerno, ampak tudi nevarno, saj naj bi bilo dekle tako izpostavljeno nevarnostim. Čarovnice so bile pri Slovanih pogosto upodabljane z razpuščeni lasmi.

Ženske kite imajo v ruski kulturi veliko simbolnih pomenov. Odkrivanje ruske kulture je povezano z učenjem jezika po govorni metodi, kar vam omogoča tečaj ruščine v Linguli.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.