Gorodki – zabavna ruska ljudska igra

Tečaj ruščine je odlična priložnost za učenje ruskega besedišča in spoznavanje bogate ruske kulture. Gorodki je zabavna ruska igra, ki je v zadnjih desetletjih spet postala bolj priljubljena.

tečaj ruščine

Foto: www.tv-dinklage.de/

»Razbijanje« mest

Podobno kot pri kegljanju je cilj igre z metom lesene palice izločiti lesene keglje (кегель), ki so razporejeni v različne vzorce. Keglji se imenujejo gorodki (v prevodu dobesedno majhna mesta oziroma mesteca). Kvadratno območje, v katerem so gorodki razporejeni, pa se imenuje gorod (mesto).

Gorodke je treba iz označenega kvadrata (квадрат) izločiti z najmanjšim številom metov. Zmaga igralec, ki v treh krogih uporabi najmanj metov, da izloči vseh 15 oblik. Gorodki se lahko igrajo posamezno ali v skupinah (группа).

Ruska ljudska igra

Najverjetneje so igro izumili v Rusiji v 18. stoletju. Zelo priljubljena je bila med meščani (гражданин) in podeželani, plemstvo (благородство) pa je, razen med služenjem vojaškega roka, ni igralo. Tudi slavni pisatelj Lev Tolstoj se je spominjal, kako je na vojaškem taboru na Kavkazu s prijatelji (друг) igral gorodke.

Zlata leta

tečaj ruščine

V 90. letih 20. stoletja igra spet postala bolj priljubljena. Foto: andyinrussia.wordpress.com/

Mnogi boljševiki pa so zelo radi igrali gorodke. Vladimir Lenin denimo jih je vsak večer igral nekaj ur, prav tako je bil velik ljubitelj te igre Josif Stalin. Pred letom 1923 so se znašli brez napisanih pravil, tedaj pa so pravila (правила) uradno zapisali, saj so priredili prvo vsesovjetsko tekmovanje (соревнование).

Šestdeseta in sedemdeseta leta so bila zlato obdobje te igre v Sovjetski zvezi. Vsak stadion, zdravilišče, dvorišče, počitniški resort (курорт), tovarna (фабрика) itd. so imeli svoje igrišče za gorodke. Kasneje je zanimanje začelo upadati, vendar je v devetdesetih letih 20. stoletja igra spet postala bolj priljubljena.

Tečaj ruščine v Linguli

Tečaj ruščine je odlična priložnost za pogovore o ruski kulturi. Tečaji ruščine potekajo na različnih ravneh znanja. Če želite izvedeti, kateri tečaj je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen umestitveni pogovor.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.