Vroča ruska mesta

Tečaj ruščine vključuje tudi spoznavanje ruskih mest. Rusijo pogosto povezujemo z mrazom in snegom, a veliko ljudi ne ve, da so poletne temperature v nekaterih krajih v Rusiji lahko zelo visoke. Tudi v Rusiji lahko uživamo pravo poletno vročino.

Kizil – eno izmed najbolj vročih in najbolj mrzlih mest?

Glavno mesto Tuve, Kizil na jugu Sibirije, je pravi fenomen – je eno najbolj vročih in hkrati eno najhladnejših mest (место) v Rusiji. Pozimi je povprečna temperatura okoli 30 °C pod ničlo, poleti pa doseže 30 °C, ob tem ko po mestu pustošijo peščeni viharji (песчаная буря).

Soči – vedno prijetno ne glede na letni čas

Mesta ob obali (берег) Črnega morja imajo zelo prijetno podnebje, ki je idealno za ljubitelje toplega vremena. Recimo čudovito olimpijsko mesto Soči, ki je obdano s Kavkazom, ima skozi vse leto prijetno podnebje, brez velikih temperaturnih sprememb – pozimi (зимой) je v povprečju 10 °C, poleti (летом) pa 30 °C. Le kdo si ne bi želel tako prijetnih temperatur skozi vse leto?

Krasnodar – poletje, ki traja pet mesecev

V mestu Krasnodar, neuradni prestolnici ruskega juga in prestolnici kozakov, poletje traja kar pet mesecev. Temperature po navadi že spomladi (весной) dosežejo 20 °C, junija pa se povzpnejo v povprečju na 30 °C in popoldne dosežejo celo 40 °C. Kako zabavno mora biti uživati v poletju celih pet mesecev!

Derbent – kaj je to sneg?

Eno najstarejših ruskih mest je Derbent na obali Kaspijskega morja (море), za katerega menijo, da je bil naseljen že v 4. stoletju pr. n. š. Mesto se lahko pohvali z visokimi temperaturami prek celega leta, kjer poleti temperature celo v senci (тень) dosežejo 35 °C. Zime so zelo tople, sneg (снег) pa izredno redek pojav.

Volgograd – nore temperaturne razlike

Mesto herojev (герой) Volgograd (do leta 1961 Stalingrad) preseneča s temperaturnimi kontrasti. Ima celinsko podnebje z ledeno mrzlimi zimami in nenadnimi otoplitvami, ki vodijo v vroča poletja. Od junija do avgusta je temperatura običajno med 30 in 33 °C. Leta 1940 je bila zabeležena najvišja temperatura 42,6 °C in najnižja temperatura 33 °C pod ničlo! Kakšna razlika!

Jaškul – prava puščava

Majhno naselje Jaškul z 8.000 prebivalci, ki leži v središču Kalmikije, je obdano z neskončno stepo. Velja za enega najtoplejših krajev v Rusiji, kjer poleti dnevne temperature narastejo čez 30 °C, ponoči pa se spustijo na 25 °C. Julija 2010 je bila zabeležena temperatura 44,4 °C, nekaj dni zatem pa so v sosednji vasi Utta namerili kar 45,4 °C! Domačini se proti vročini (жара) borijo s pitjem tradicionalnega slanega čaja in uživanjem slanega sira. Pozimi je navadno okoli 0 °C, vendar se lahko zaradi močnih vetrov temperatura včasih spusti tudi 30 °C pod ničlo.

Tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula je namenjen izpopolnjevanju znanja tega lepega slovanskega jezika. Seveda pa ure vedno popestrimo tudi s pogovorom o zanimivostih ruskih mest, polnih presežkov.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.