Norilsk

Najhladnejše mesto na svetu

Učenje ruščine nas pogosto popelje v kraje presežkov, med njimi tudi v ruski Norilsk, najbolj severno in najhladnejše mesto na svetu, kjer zima traja celih deset mesecev.

Kruto delovno taborišče postalo sanjsko mesto

Začetki mesta segajo v leto 1935, ko je lokacija z bogatimi nahajališči rudnin postala del mreže sovjetskih delovnih taborišč. Status mesta je taborišče dobilo po Stalinovi smrti leta 1953, ko se je kraj grozot prelevil v mesto, kjer je želel delati vsak sovjetski otrok. Norilsk je zanje postal še zadnji neodkriti košček sveta, kjer so preživeli le najmočnejši in najdrznejši.

Mikavno mesto za zaposlitev je Norilsk postal tudi zato, ker so bili norilski rudarji v primerjavi z drugimi izjemno dobro plačani in so si lahko večkrat na leto privoščili leteti v Moskvo. Poleg tega so imeli boljšo preskrbo s hrano – na voljo so imeli na primer luksuz, kot je kondenzirano mleko, in drugo blago.

Odtrgani od sveta letijo na »kontinent«

Mesto je dobesedno odtrgano od sveta. Železniška proga ga povezuje le s sosednjim mestom, reka Jenisej pa je plovna le nekaj mesecev. Do »kontinenta«, kakor 175.000 prebivalcev Norilska pravi drugim krajem Rusije, se tako lahko pride le z letalom, ki pa lahko pozimi zaradi snežnih metežev na letališču čaka po več tednov.

Tujci samo s posebnim dovoljenjem

Še sredi 20. stoletja v Norilsk ni smel priti kdorkoli: za vstop si potreboval posebno povabilo. Nekaj podobnega si je Ruska federacija po razpadu Sovjetske zveze domislila za tujce: od leta 2001 lahko slednji mesto obiščejo le s posebnim dovoljenjem.

Učenje ruščine lahko vedno popestrimo s presežki, ki jih v Rusiji ne manjka.