Moskva

Moskva je dom 11 milijonom prebivalcev in je največje evropsko mesto. Zaseda tudi četrto mesto po številu prebivalcev v svetovnem merilu. Prehitevajo jo samo Šanghaj, Bombaj in Buenos Aires.

Podzemna železnica

Moskovska podzemna železnica dnevno prepelje kar devet milijonov potnikov. Dolgo časa se je Moskva lahko pohvalila z najvišjo zgradbo v Evropi, televizijskim stolpom Ostankino, visokim 540 metrov. Zdaj so jo prehiteli v Dubaju, dobila pa je tudi veliko konkurence v sami Moskvi. Preberite več o moskovski podzemni železnici.

Sedem sester

Tako kot v času stalinizma želijo v Moskvi tudi dandanes z ogromnimi stavbami pokazati veličino, moč in gospodarski razcvet mesta. Iz obdobja stalinizma je znanih »sedem sester« ‒ sedem Stalinovih nebotičnikov Vysotki ali Stalinskie Vysotki (Сталинские высотки). V njih so hoteli, ministrstva, univerza …

Časovni pasovi

Moskva bi morala biti razdeljena na več časovnih pasov, vendar se je Ruska federacija zaradi lažjega upravljanja države v začetku leta 2010 odločila zmanjšati število časovnih pasov z enajst na devet. Nekateri menijo, da bi bilo za Rusijo najbolje zmanjšati število pasov samo na štiri.

Če ste med branjem članka navdušili za tečaj ruščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah.