Moskva in njeni zanimivi vzdevki

Lingula-ucenje-ruscine-vaje2Tečaj ruščine pogosto popestrijo zanimivi pogovori o ruskih mestih. Med turisti najbolj priljubljeno glavno rusko mesto Moskva ima veliko zanimivih vzdevkov. Od kod izvirajo in kaj izražajo?

Tretji Rim

Ideja Moskve kot tretjega Rima (drugi je Konstantinopel) oziroma velikega cesarstva izhaja iz 16. stoletja. Med panslovanskimi filozofi (философ) je postala priljubljena v 19. stoletju, vendar je po revoluciji leta 1917 izgubila svoj pomen.

Belo mesto

Danes je Moskva povezana z rdečo barvo (цвет) – spomnite se na Rdeči trg in Kremelj iz rdeče opeke ter mnoge druge rdeče zgradbe. Prvi moskovski Kremelj, ki ga je izdelal Dmitrij Donskoj, pa je bil bel in izdelan iz apnenca. Od tod ime belo mesto.

Prvoprestolna

Vzdevek, ki dobesedno pomeni prva prestolnica, je nastal v 18. stoletju (век). Peter Veliki je takrat zgradil Sankt Peterburg in ga imenoval za rusko prestolnico (столица). Ime Prvoprestolna je poklon Moskvi, ki so jo Rusi še vedno spoštovali kot prvo rusko prestolnico.

Velika vas

Ruska fraza Москва – большая деревня oziroma po slovensko Moskva je velika vas je zelo pogosta fraza. V ogromni 12-milijonski Moskvi se prebivalci ne poznajo med seboj, tako kot se v vaseh. Po drugi strani pa je povsem mogoče, da lahko na znanca (знакомый) naletite na podzemni železnici (метро).

Druga razlaga pravi, da naj bi mnogi prebivalci Moskve izhajali iz vasi in naj ne bi bili povsem pristni meščani (гражданин). Frazo je prva uporabila Katarina Velika, verjetno zato, ker Moskva ni bila tako strogo načrtovana in začrtana kot Sankt Peterburg.

Ne gumijasta

Moskva ni iz gume (шина) je bil priljubljen rek v devetdesetih letih. Vzdevek izhaja iz dejstva, da Moskva ne more rasti v nedogled in enostavno ne more sprejeti vseh ljudi, ki bi želeli živeti v njej.

Ponajehovsk

Ponajehovsk (rusko Понаеховск) je različica vzdevka Ne gumijasta. Nekateri Moskovčani namreč niso zadovoljni, da se toliko ljudi priseljuje v Moskvo. Fraza Понаехали! pomeni nekaj takega kot »spet priseljenci« (иммигрант)!

Moskva ima zares veliko vzdevkov, zgoraj naštetim bi se lahko pridružil še kakšen. Tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula odpira najrazličnejše teme, povezane z rusko slovnico in kulturo.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.