Kazan

Športna prestolnica Rusije

Učenje ruščine je idealna priložnost, da spoznate tudi različna ruska mesta. Če se iz Moskve podate po tračnicah transibirske železnice, boste po osemsto kilometrih vožnje še v evropskem delu Rusije težko zgrešili mesto Kazan. Svojemu ozemlju ga je v 16. stoletju priključil Ivan Grozni, zdaj pa ga naseljuje dober milijon prebivalcev.

Tolstoj in Lenin, študenta na kazanski univerzi

Mesto se ponaša z eno izmed najstarejših univerz v Rusiji, ustanovljeno leta 1804. Eno leto je na njej orientalske jezike študiral Lev Nikolajevič Tolstoj, le slabe tri mesece pa jo je obiskoval tudi Vladimir Iljič Lenin, saj so ga zaradi upora proti carističnemu režimu izključili.

Rusi in Tatari, pravoslavje in islam

Mesto kaže pestro etnično in versko sestavo, saj etnični, večinoma pravoslavni Rusi pomenijo zgolj slabo polovico prebivalstva. Druga polovica so pretežno muslimanski Tatari, zato se na ulicah poleg ruščine sliši tudi kakšna tatarska beseda. Verska raznolikost se vidi tudi v arhitekturi, saj pogosto nedaleč od pravoslavnih cerkva (церковь) naletite na mošeje (мечеть).

Kazanski Ermitaž

Ob besedi Ermitaž bi takoj pomislili na Sankt Peterburg in čudovite carjeve sobane. Toda del velike zbirke lahko obiščete tudi v Kazanu, kjer hranijo predvsem dela, povezana s tatarsko zgodovino in kulturo.

Športna prestolnica Rusije

Od leta 2008 se mesto ponaša z nazivom športna prestolnica Rusije. Gostilo je že več različnih svetovnih prvenstev, od hokeja do sabljanja, ob tem pa nenehno dograjuje športno infrastrukturo, saj bo mesto leta 2018 eno izmed prizorišč svetovnega nogometnega prvenstva.

Zanimivih mest v Rusiji ne manjka. Učenje ruščine vam razširi obzorja, saj spoznate tudi kulturne raznolikosti ruskih mest, ki niso tako znana kot njena prestolnica, vendar prav tako zanimiva in vredna ogleda.