Rusija in Kaliningrad

Tečaj ruščine vključuje tudi pogovore o ruskih mestih. Zanimivo rusko mesto je Kaliningrad – ruska eksklava v središču Evrope, ki fizično ni povezana z Rusijo.

Mala Rusija

Ruska eksklava, pristaniško mesto Kaliningrad, je upravno središče (центр) kaliningrajske oblasti. Mesto leži ob Baltskem morju, med Poljsko in Litvo, in ima nekaj več kot 489.000 prebivalcev. V 13. stoletju so ga ustanovili pripadniki tevtonskega viteškega reda. Bilo je del Prusije in se je imenovalo Königsberg. Po drugi svetovni vojni (война) pa je postalo del Sovjetske zveze in v 90. letih del Rusije.

Če se boste sprehodili po mestu, se vam bo zdelo, da hodite po kakšnem nemškem srednjeveškem mestu. Prebivalci Kaliningrada Rusijo pogosto imenujejo Velika Rusija, svoje mesto pa Mala Rusija.

Središče litovske kulture

V 16. stoletju je Königsberg postal pomembno središče litovske kulture (культура). V mestu je bila natisnjena prva knjiga (книга) v litovščini – katekizem, ki ga je sestavil Martynas Mažvydas.

Najslavnejši prebivalec

Najslavnejši prebivalec Kaliningrada je bil Immanuel Kant, nemški razsvetljenski filozof in eden najpomembnejših mislecev moderne filozofije (философия). Kant naj bi šel vsako popoldne ob istem času na dolg sprehod (прогулка). Bil naj bi tako natančen, da so domačini verjeli, da lahko uro nastavijo glede na njegovo rutino. Kantova grobnica je v katedrali Königsberg, ki jo mora obiskati vsak ljubitelj filozofije.

Mesne kroglice s kaprami

Kaliningrad ima lastne znamke piva (пиво), npr. Ostmark. V mestu lahko pokusite kulinarične specialitete vzhodne Prusije, na primer Königsberger Klopse – mesne kroglice v beli omaki (соус) s kaprami. Najdete tudi okusen boršt, številne italijanske in azijske restavracije ter hitro prehrano.

Prebivalci Kalingrada so »uvozili« vsak svojo kulinariko, ko so se po letu 1945 naselili na tem območju, zato je kuhinja tukaj izredno raznolika.

Prestolnica jantarja

Območje okoli Baltskega morja je največje nahajališče jantarja (янтарь) na svetu. Jantar s tega območje se imenuje baltski jantar. Danes več kot 90 % svetovnega jantarja prihaja iz kaliningrajske oblasti in je tudi njihov glavni vir dohodka (доход).

Tečaj ruščine je prijeten izziv za vse ljubitelje ruske zgodovine in kulture ter za vse popotnike, ki načrtujete obisk rusko govorečih dežel.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.