Rusija in trojka

Rusija je ogromna država z raznoliko kulturo. Tečaj ruščine je priložnost za vse ljubitelje Rusije, da se pobliže spoznate s to čudovito deželo. Ruska trojka je poleg balalajke, babušk in vodke eden najbolj prepoznavnih ruskih simbolov.

Tečaj ruščine

Slavna ruska trojka. Foto: Mikhail Voskresensky/Sputnik

Slavna vrsta konjske vprege

Trojka je vrsta konjske vprege, ki je značilna le za Rusijo. Edinstvena je tako zaradi načina treniranja (тренировка) konj kot tudi zaradi načina vožnje (поездка). Najboljše trojke so sestavljene iz konj iste pasme. Tudi izraz trojka je izključno ruski in ga v druge jezike ne prevajamo. Trojka je vključena v veliko ruskih slik, pesmi in knjig.

Trije konji vsak po svoje

Sredinski konj (лошадь), po rusko »korennik«, je najmočnejši in največji. Konja ob straneh galopirata in vlečeta korennika za seboj. Ta dva konja imata glavo obrnjeno vstran, kljub temu pa tečeta naravnost. Desni konj galopira z levo nogo, levi pa z desno, zaradi ravnotežja pa glavo obrneta v drugo smer. Trojka omogoča manjšo utrujenost konj ter seveda veliko hitrost (скорость) in dolge prevožene razdalje. Doseže lahko hitrost do 50 kilometrov na uro, kar je že hitrost avtomobilov!

Trojka je pospešila potovanje pošte

Ne vemo natančno, zakaj je trojka nastala, verjetno pa je pri tem svoj vpliv imela pošta (почта). Zaradi velikih razdalj v Rusiji in blatnih cest je pošta potovala zelo počasi, še posebej zamudno pa je bila pot spomladi (весна) in jeseni (осень). Med Moskvo in Sankt Peterburgom je pošta potovala več dni, med bolj oddaljenimi kraji pa več tednov.

Trojka, ki so jo za poštne pošiljke uporabljali od začetka 19. stoletja, je pripomogla k hitrejšemu potovanju pošte, kasneje pa so jo začeli uporabljati tudi za prevoz ljudi. Med drugim je služila tudi za prevoz gostov in neveste na porokah (свадьба) bogatih ljudi.

Kaj pa danes?

Trojke in konji kot prevozno sredstvo so s pojavom železnice (железная дорога), kasneje pa avtomobilov, počasi izgubljali svoj pomen. Danes trojke lahko še vedno vidimo v nekaterih ruskih turističnih mestih, na prireditvah in športnih tekmovanjih. Vsako leto se odvija tudi pokal Rusije – tekmovanje (соревнование) ruskih trojk.

Zanimivo prevozno sredstvo, brez dvoma! Pogovor o ruskih simbolih omogoča tečaj ruščine v Linguli.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.