Tatjanin dan ali dan študenta

Tečaj ruščine so tudi prijetno druženje in zanimivi pogovori o ruskih praznikih (праздники). Poleg bolj tradicionalnih, kot so novo leto (Новый год), božič (Рождество), dan žena (Международный женский день, 8 марта) in dan zmage (День победы), imajo Rusi tudi bolj posebne in zabavne praznike. Eden od njih je Tatjanin dan ali dan študenta (День студента).   

tečaj ruščine

Ruski študenti imajo dva praznika.

Kaj je to?

Tatjanin dan (Татьянин день) je dan ruskih študentov. Ruski študenti imajo pravzaprav dva praznika – eden je Tatjanin dan, drugi pa je mednarodni dan študentov, ki ga praznujejo novembra (ноябрь). Prvi dan je posvečen spominu na zgodnjekrščansko mučenko Tatjano Rimsko. 

Kdaj ga praznujejo?

tečaj ruščine

Dan posvečen spominu na zgodnjekrščansko mučenko Tatjano Rimsko.

Tatjanin dan se praznuje 25. januarja (январь). Na ta dan leta 1755 je cesarica (императрица) Elizaveta Petrovna podpisala odlok o ustanovitvi Moskovske univerze (Московский государственный университет). 25. januar je tudi zadnji dan izpitnega obdobja (экзаменационная сессия) prvega semestra, po katerem se začnejo zimske študentske počitnice (зимние каникулы).

Kako ga praznujejo? 

Po navadi imajo ruski študenti na ta dan različne zabave (вечеринки). Vsaka univerza pa ima tudi svoje tradicije. Na Moskovski univerzi, na primer, 25. januarja praznujejo tudi rojstni dan (день рождения) univerze, zato študente pogostijo z medico (медовуха). Po starem samostanskem receptu jo varijo 40 dni, na dan praznika pa jo rektor osebno nalije v skodelice in pogosti študente.

»Moraš se naučiti!«

Ruski študenti imajo številne tradicije, najbolj znana pa je povezana z izpitnim obdobjem. V noči pred izpitom morajo odpreti okno, pogledati ven, odpreti študentski indeks (зачетная книжка ali зачетка) na želeni strani, ga dvigniti v nebo in glasno zavpiti: »Халява, приди!« V prevodu iz »študentskega jezika« ta stavek pomeni: »Naj imam srečo, čeprav se nisem pripravil.« Vendar ritual morda ne bo deloval, če nekdo v odgovor zavpije: »Moraš se naučiti!«

Tečaj ruščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate mnoge nove besede in postanete boljši govorec, ob tem pa se seznanite tudi s kulturnimi zanimivostmi. V Linguli je tečaj ruščine prijeten in sproščen, slovnico vas učimo prek pogovora, prijazni učitelji pa vas znajo motivirati, da tečaj z veseljem obiskujete.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.