Ruski slog – vrnitev k tradiciji

Tečaj ruščine je priložnost, da pobliže spoznate rusko kulturo in zgodovino. Ruski slog zaznamujejo številni okraski, živalski in cvetlični motivi ter svetle barve. Poglejmo si nekaj zanimivosti, povezanih s čudovitim ruskim slogom.

tečaj ruščine

V 19. stoletju je bila ob Kremlju zgrajena stavba Državnega zgodovinskega muzeja.

Nazaj h koreninam – za razliko od Petra Velikega

Peter Veliki ni bil ljubitelj ruskega sloga. V Rusijo je hotel vpeljati vse, kar je bilo evropskega in modernega, ter se znebiti vsega avtentično ruskega. V Rusijo je vabil italijanske arhitekte z namenom gradnje palač (дворец) namesto lesenih četrti, plemstvo je silil v nošenje evropskih oblačil namesto tradicionalnih kaftanov, zagovarjal je britje brade (борода) in nošenje lasulje (парик). Ruski slog morda ne bi »preživel«, če ga ne bi v drugi polovici 19. stoletja oživilo plemstvo, ki se je v iskanju nacionalne ideje in identitete obrnilo k svojim koreninam.

Ljubitelj ruskega sloga

tečaj ruščine

Car Aleksander III.

Ruski slog je najbolj izrazit in pogost v arhitekturi (архитектура). Zelo naklonjen mu je bil car Aleksander III., ki je bil velik zagovornik tradicionalnih vrednot. Med drugim je odobril gradnjo cerkve Spas na krovi v Sankt Peterburgu, ki je zgrajena v tako imenovanem psevdoruskem slogu z barvnimi kupolami in mozaiki. Stavba se zelo razlikuje od splošnega videza cesarskega mesta Petra Velikega. Postavljena je bila v letih 1883–1907 in je zelo podobna moskovski katedrali (собор) sv. Bazilija, ki je bila zgrajena v 16. stoletju.

Po poteh moskovskega ruskega sloga

Psevdoruski slog je zaznamoval tudi moskovsko arhitekturo. V 19. stoletju je bila ob Kremlju zgrajena stavba Državnega zgodovinskega muzeja, ki jo je zasnoval arhitekt (архитектор) Vladimir Sherwood. Da bi se ujemala z arhitekturnim slogom Rdečega trga, je narejena iz rdečih opek in ima številne dekorativne značilnosti lesene gradnje v tipično ruskem slogu. Kmalu po dokončanju Državnega zgodovinskega muzeja so v bližini zgradili še mestno dumo v podobnem slogu (v njej je danes Muzej domovinske vojne).

Sodobni ruski slog

Po letu 2000 je prišlo do ponovne oživitve tradicionalnega ruskega sloga. V moskovskem parku Izmajlovski so postavili zabaviščni kompleks, ki posnema slog ruske arhitekture iz 16. in 17. stoletja. Podjetja so začela graditi nastanitve in hotele, kjer lahko obiskovalci (посетитель) uživajo v tradicionalnih ruskih kočah (хижина) in se okopajo v ruski banji. V zadnjih letih se odpira tudi vse več ruskih restavracij, ki ponujajo tako tradicionalno rusko kulinariko kot sodobne različice starih ruskih receptov (рецепт). Ena najbolj znanih verig restavracij v ruskem slogu je MariVanna, ki ima podružnice v Londonu, New Yorku, Moskvi in ​​Bakuju ter svojim strankam obljublja pristen ruski duh. Tudi kar se tiče mode (мода), je ruski slog doživel preporod. Modni oblikovalci, tako tisti svetovno znani kot manj znani, so začeli v svojih kolekcijah uporabljati nacionalne ruske motive, kot so čipke, pisani vzorci in rože.

Tečaj ruščine v Linguli je pisan na kožo vsem ljubiteljem ruščine in ruske kulture. Naučili se boste mnoge nove besede, ob tem pa spoznali še zanimivosti o ruski kulturi in tradiciji.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.