Ribji četrtek – sovjetska posebnost

Tečaj ruščine je prava priložnost, da spoznate rusko kulturo in zanimivosti, povezane z Rusi in Rusijo. Ste vedeli, da je bil četrtek v Sovjetski zvezi poznan kot ribji dan?

tečaj ruščine

Pomanjkanje mesa

Leta 1932 je bil ljudski komisar za oskrbo in kasneje minister za živilsko industrijo Anastas Mikojan zaskrbljen zaradi pomanjkanja mesa (мясо) v državi. Kolektivizacija in visoki davki (налог) na hrano so privedli do krize prašičereje, upada količine živine in nazadnje do množične lakote (голод) v letih med 1930 in 1933. Mikojan je zato izdal ukaz o uvedbi dneva rib v gostinskih obratih. Od takrat naprej so začele tovarniške in druge menze pripravljati ribe v različnih oblikah – kot kotlete, krokete, ocvrte ribe, ribe v juhi itd.

Ne spet četrtek!

Po novem pomanjkanju mesa leta 1976 je centralni komite komunistične partije spet uvedel ribji dan – to je bil četrtek (четверг). Uradni razlog je bil, da naj bi bil četrtek najboljši dan za prodajo rib. Delavcem (рабочий) četrtkov ribji dan ni bil preveč všeč in se ga niso veselili – ribje jedi v tovarniških menzah so bile le redko okusne.

Ribe povsod

tečaj ruščineSovjetsko oglaševanje ribjih izdelkov je bilo zelo obširno – od plakatov z ribjo hrano do izložb ribjih izdelkov v trgovinah (торговля). Pojavili so se slogani, ki so odmevali po sovjetskih menzah: »Na meniju je vedno prostor za ribe! Ribje jedi naredijo obroke bolj raznolike!« V okviru ljudskega komisariata za oskrbo je bil ustanovljen celo glavni direktorat za ribištvo. Sovjetske gospodinje (домохозяйка) so množično pripravljale ribje recepte, ki so še danes priljubljeni, npr. razni ribji sendviči in solate.

Ribja uspešnica – papaline v paradižniku

Med drugo svetovno vojno se je navdušenje nad ribjo hrano poleglo. Kasneje, v 50. letih, se je začela množična proizvodnja poceni ribjih jedi v pločevinkah (банка), kot so npr. priljubljene papaline v paradižniku. Generalni sekretar Nikita Hruščov naj bi dejal, da si ne more predstavljati boljše jedi. Papaline v paradižniku so postale priljubljene med študenti (ученик), pohodniki in kot prigrizek (перекус) med popivanjem v barih.

Ribji četrtek je bil zanimiva sovjetska posebnost. Če ste ljubitelj ruske kulture in jezika, je tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula pravi naslov, da poglobite svoje znanje ruščine.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.