Rusija in olimpijske igre v Moskvi

Tečaj ruščine je tudi priložnost za pogovor o športu. Leta 1980 je Sovjetska zveza gostila poletne olimpijske igre (Олимпиада) v Moskvi. Poleg zimskih olimpijskih iger v Sočiju so to edine igre, ki so jih gostili v Rusiji.

tečaj ruščine

Prve v vzhodni Evropi

V tekmi za gostiteljico je Moskva premagala Los Angeles in prvič v zgodovini (история) so igre potekale v državi vzhodne Evrope. Kljub temu, da se 22. olimpijske igre imenujejo po Moskvi, so bile nekatere nogometne tekme (матч) tudi v Leningradu (današnji Sankt Peterburg), Minsku in Kijevu, v Talinu pa je potekala jadralska regata.

Miška

tečaj ruščineMaskota olimpijskih iger je bil nasmejani medvedek (медведь) Miška, ni pa to bila edina maskota. Veliko manj prepoznavna je bila jadralska maskota tjulenj (тюлень) Vigri, ki se pojavljal na regatah v Talinu.

Bojkot iger

tečaj ruščine

Foto: Crisolympic16

Moskovske olimpijske igre so se odvijale v politično zelo turbulentnem času. Kar 64 držav je tekme bojkotiralo, ker so sovjetske vojaške sile vstopile v Afganistan. Alternativne igre, ki se jih je udeležilo 29 držav, so potekale v ameriški Filadelfiji, vendar te niso bile nikoli uradno priznane. Čez štiri leta se je situacija obrnila in sovjetski športniki (спортсмен) so bojkotirali igre v Los Angelesu.

Uradne olimpijske ekipe držav, ki so igre bojkotirale, posameznikom niso prepovedale nastopa, zato so nekateri športniki tekmovali pod olimpijsko zastavo (флаг). Največ takšnih športnikov je prišlo iz Italije. Po neuradnem štetju so italijanski športniki po številu medalj (медаль) zasedli 5. mesto, in sicer za Sovjetsko zvezo, Nemško demokratično republiko (Vzhodna Nemčija), Bolgarijo in Kubo.

Novinke

Države (штат) Angola, Bocvana, Ciper, Jordanija, Laos, Mozambik in Sejšeli so prvič nastopile prav na olimpijskih igrah v Moskvi.

Od najmlajšega do najstarejšega

Najmlajši športnik na igrah je bil 13-letni plavalec (пловец) Jorge Lima iz Angole, najstarejši pa 70-letni bolgarski jadralec Krasimir Krastev.

Tečaj ruščine v Linguli pogosto vključuje pogovore o zanimivih temah. Slovnico vas učimo prek pogovora, tako da ponavadi sploh ne opazite, da ste pravkar osvojili slovnično pravilo.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.