Rusija in gosli

Tečaj ruščine ne mine brez zanimivih pogovorov, ki včasih nanesejo tudi na pravljice. V mnogih slovanskih pravljicah so omenjene starodavne gosli, ki so najstarejše rusko glasbilo, starejše celo od balalajke in roga.

tečaj ruščine

Solistka na goslih nastopa z moskovskim orkestrom. Foto: Barbara Weibel

Starodavno glasbilo

Gosli so se pojavile že v 9. stoletju, danes pa so razširjene tako v ljudskih kot v simfoničnih orkestrih. Gosli imajo lahko od pet do 60 strun, odvisno od vrste. Po navadi so izdelane iz javorja, breze ali oreha (грецкий орех).

Brez gosli ni zabave!

Brez gosli ni bilo mogoče prirediti prave zabave (вечеринка), saj so jim radi prisluhnili tako kmetje (фермер) kot plemiči (дворянин). Ruski carji so imeli celo orkestre z goslimi, ki so jih poslušali med prazničnimi večerjami (ужин). Bile so tudi glasbilo potujočih glasbenikov (музыкант) in igralcev.

Glasbilo slovanskih legend

Gosli so instrument iz slovanskih legend in pravljic (сказка). Ena izmed legend govori o revnem vojaku Sadku, ki je igral na svoje gosli ob Ilmenskem jezeru. Nekega dne je  njegovo igranje slišal podvodni car, ki je bil nad njim tako navdušen, da ga je spremenil v bogatega trgovca.

Magične gosli

V ruskih ljudskih pripovedih so pogosto omenjene magične gosli, ki so lahko brez človeka same ustvarjale glasbo. »Vklopile« naj bi se lahko le z glasovnim ukazom – gosli, igrajte! Vsi vemo, da v takšnih zgodbah obstaja veliko čarobnosti (магия), vendar nekateri zgodovinarji verjamejo, da bi lahko takšne gosli zares obstajale. Te magične gosli naj bi imele nekakšen mehanizem, podobno kot glasbena skrinjica (музыкальная шкатулка), ki predvaja določeno melodijo.

Kaj pa danes?

Ljudska glasba je v Rusiji zelo priljubljena. Še danes obstajajo ansambli, ki so sestavljeni iz različnih vrst gosli. Želja po učenju (обучение) igranja na gosli je v Rusiji še vedno velika.

Ruska kultura je zelo pestra in bogata. Tečaj ruščine vam bo v pomoč pri raziskovanju zanimivosti, povezanih z Rusijo.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.