Učenje ruščine prek ruskih filmov

Tečaj ruščine lahko popestrimo z ogledom ruskih filmov. Izbrali smo nekaj priljubljenih novejših ruskih filmov, ob katerih se lahko veliko naučite.

Morska deklica (2007)

Morska deklica (русалка) je romantičen film, v katerem spremljamo ljubezensko zgodbo dekleta z nadnaravnimi sposobnostmi kontroliranja predmetov in mladega poslovneža (бизнесмен), ki ga dekle reši pred samomorom. Mešanica fantazije, humorja in drame je v ruskem filmskem svetu dokaj neobičajna. Priporočamo jo predvsem ljubiteljem fantastike (фантастика).

Dva dni (2011)

Visoki ruski (клерк) uradnik Drozdov prispe v provincialno rusko mestece, da bi zaprl muzej, posvečen napol pozabljenemu ruskemu pisatelju iz 19. stoletja. Uradnikov odnos do zaprtja se čez čas spremeni, k spremembi odnosa pa pripomorejo tudi njegova čustva (эмоция) do literarne kritičarke in namestnice direktorja muzeja Marije Ilinične. V filmu lahko občudujemo idilično rusko pokrajino (провинция).

8 prvih zmenkov (2012)

Romantična komedija 8 prvih zmenkov je bil pravi ruski filmski hit. V njem se glavna junaka vsako jutro (утро) zbudita v isti postelji (кровать), čeprav sta prejšnjo noč zaspala na različnih krajih. Ko spoznata, da sta ujeta v časovni zanki, sta se prisiljena bolje spoznati. Glavno moško vlogo je odigral trenutni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je prej ukvarjal z igralstvom.

Letalska posadka (2016)

Ljubiteljem akcijskih filmov priporočamo ogled Letalske posadke. Gre za zgodbo o mladih pilotih (пилот), ki spretno in junaško rešijo letalo (самолет) pred strmoglavljenjem. Film sledi klasični hollywoodski formuli, ki občinstvo drži na trnih od prve do zadnje minute. Kljub precej predvidljivi zgodbi je bil film zelo priljubljen.

Tečaj ruščine je priporočljivo dopolniti z gledanjem ruskih filmov in serij, saj tako na zabaven način utrjujemo in nadgrajujemo znanje ruščine.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.