Dača – ruska počitniška hiša

Tečaj ruščine poleg učenja jezika odpira tudi okno v rusko kulturo. Gotovo poznate ruske dače, kamor so se ljudje umaknili iz hitrega mestnega življenja in uživali v bolj umirjenem podeželskem okolju.

Odmik od kaotičnega mesta

tečaj ruščineDača je sezonska ali celoletna počitniška hiša oziroma vikend na obrobjih rusko govorečih mest po sovjetskih državah. Če je počitniška hiša edini dom družine, to ni dača. Dača pomeni nekakšen zasebni odmik pred kaosom v mestu, kjer ljudje uživajo na svežem zraku (воздух) in vrtu (сад).

Nagrada vojakom

Beseda dača pomeni »nekaj, kar je bilo dano«. Izraz je nastal v 17. stoletju iz ruskega glagola давать (dajati). Ruski carji so v tem času dajali dače kot nagrado (награда) svojim najbližjim gardistom. Navado je uvedel car Peter Veliki in do začetka 18. stoletja so dače postale priljubljene za poletni umik na deželo.

Jedi »a la dača«

Dače so aktualne v toplejših mesecih, saj ponavadi nimajo centralnega ogrevanja. Priljubljena aktivnost na dačah je vrtnarjenje (садоводство), ki je seveda odvisno od posameznika in njegovega interesa.

Za jedi, ki se pogosto pripravljajo na dači, obstaja izraz »a la dača«. Pogosto so to tipične jedi z žara, šašliki, ribja juha uha, juha iz rdeče pese (свекла) in domača marmelada (мармелад).

Moderne ruske dače

tečaj ruščineDanes lahko občudujemo sodobne dače v lasti premožnejših Rusov, ki nimajo veliko skupnega z majhnimi dačami iz sovjetskih časov. Po velikosti in arhitekturi bolj spominjajo na podeželske dvorce. Večina elitnih modernih dač lastnikov iz višjega družbenega sloja je zgrajena iz opeke (кирпич) ali betona (бетон) – v nasprotju z ruskimi dačami srednjega sloja, ki so po navadi lesene. Pogosto lahko na bogataških dačah vidimo marmornate kipe (статуя), fontane in eksotične rastline, nekateri lastniki imajo celo manjše gozdove (лес) in jezera. Premožni Rusi so odkupili tudi številne dače ruske aristokracije, umetnikov in intelektualcev iz sovjetskih časov.

Če ste ljubitelj ruske kulture in jezika, je tečaj ruščine v Linguli pravi naslov, da poglobite svoje znanje ruščine.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.