Zanimive tatarske jedi

Tečaj ruščine vključuje tudi pogovor o kulinaričnih posebnostih. V Rusiji je več kot 80 regij in vsaka je poznana po svojih specialitetah. Tatarstan (Татарстан) je ena od najbolj zanimivih regij, njenemu glavnemu mestu Kazanu (Казань) pa rečejo tudi tretja prestolnica (столица) Rusije. Poleg številnih zgodovinskih in kulturnih znamenitosti je regija (регион) znana po zanimivih narodnih jedeh (национальные блюда).

tečaj ruščine

Pečena pita trikotne oblike. Foto: Рәшиҙә Ғизәтуллина/wikimedia.

Эчпочмак – pita s krompirjem in mesom

Эчпочмак je pečena pita trikotne oblike, narejena iz testa, polnjenega s krompirjem in mesom. Besedo »эчпочмак« lahko prevedemo kot »trikotnik«, zato je jasno, zakaj je jed dobila tako ime. V Tatarstanu jih prodajajo kar na ulici, lahko pa jih spečete tudi sami.

Potrebujemo: 250 ml mleka (молоко), 500 g moke (мука), 1 žlico sladkorja (сахар), 3 žlice rastlinskega olja (растительное масло), 1 jajce (яйцо), 1 žličko suhega kvasa (дрожжи), 500 g krompirja (картофель), 500 g jagnjetine (ягнятина), 250 g čebule (лук), 1 rumenjak (желток), 250 ml bujona (бульон), sol (соль) in poper (перец).

Priprava: Kvas s sladkorjem prelijemo s toplim mlekom in pustimo nekaj minut. Dodamo olje, jajce, sol in postopoma dodajamo presejano moko. Zgnetemo v testo in pustimo na toplem eno uro. Krompir in meso zelo drobno sesekljamo (нарезать) in premešamo (перемешать) skupaj z začimbami (приправы). Testo razdelimo na kose, razvaljamo, nanj položimo nadev in pite zapremo tako, da naredimo trikotnik. Na vrhu pustimo luknjo. Pečemo (печь) 30 minut pri 180 stopinjah, nato v vsako pito vlijemo malo bujona, namažemo (намазать) z rumenjakom in pečemo še 30 minut.

Кыстыбый – pita s pire krompirjem ali proseno kašo

tečaj ruščine

Polnjena s pire krompirjem.

Кыстыбый je pita, narejena iz nekvašenega testa in polnjena s pire krompirjem ali proseno kašo.

Potrebujemo: 500 g krompirja,1 čebulo, 100 ml mleka, 70 g masla, 280 g moke, 1 jajce, 1 žlico sladkorja, 1 ščepec (щепотка) soli.

Priprava: Pripravimo nadev. Krompir operemo (вымыть), olupimo (очистить), narežemo (нарезать) in skuhamo (отварить) v slani vodi do mehkega. Vodo odcedimo in krompir pretlačimo (размять). Dodamo (добавить) vroče mleko, žlico masla in sol. Čebulo narežemo na majhne kocke in jo prepražimo (обжарить). Dodamo jo pire krompirju in premešamo.

Pripravimo testo. V globoki posodi zmešamo toplo mleko, sladkor, sol, jajce in stopljeno maslo. V ločeno skledo presejemo (просеять) moko. Postopoma jo dodajamo k jajčno-mlečni mešanici in gnetemo testo (замешать тесто), dokler se ne neha lepiti na roke. Pokrijemo z brisačo in pustimo počivati ​​20–30 minut. Testo damo na rahlo pomokano mizo, zvijemo debelo klobaso in narežemo na 10–12 kosov. Vsak kos razvaljamo v tanko pito s premerom približno 15 cm. Pečemo v suhi segreti ponvi 1–2 minuti na vsaki strani. Na polovico vroče pite damo krompirjev nadev in pokrijemo z drugo polovico. Pred serviranjem namažemo s stopljenim maslom.

Če ste se navdušili za tečaj ruščine, vas bomo v Linguli z veseljem sprejeli. V Linguli je tečaj ruščine prijeten in sproščen ter poteka po učinkoviti govorni metodi, prijazni učitelji pa vas znajo motivirati, da tečaj z veseljem obiskujete.