Ruski čaj

Da bo učenje ruščine potekalo v bolj ruskem vzdušju, naj ob knjigi in stavkih z novimi besedami nikar ne manjka skodelica čaja (чашка чаю). V zimskem mrazu ali poletni sopari – to je Rusom, velikim ljubiteljem čaja, čisto vseeno. Čaj tudi nujno spremlja gosta v hiši in je znak ruskega gostoljubja.

Tradicija pitja čaja v Rusiji že od 17. stoletja

Pitje čaja v Rusiji je tradicija, ki sega v 17. stoletje, ko je Moskva sprejela dogovor o stalnem uvozu kitajskega čaja. V 19. stoletju so ga pili že vsi sloji prebivalstva. V Sovjetski zvezi so se s čajem borili proti alkoholizmu – medtem ko je bil alkohol prepovedan, so vojaki in delavci čaj lahko pili brezplačno.

Črni čaj

Od nekdaj je najbolj priljubljen črni čaj, ki ga še danes redno pije kar 82 odstotkov ruskega prebivalstva. Veliko čaja, ki se prodaja v Rusiji, je iz Kitajske in Indije. Na policah trgovin pa lahko najdemo tudi ameriške znamke (марка), kot sta Tetley in Red Rose, vendar so v povprečju kar trikrat dražje od ruskih.

Pitje čaja »po rusko« – obvezni prigrizki

V Rusiji je nekoliko nevljudno, če gostu postrežemo le čaj. Ob čaju se pričakuje še kakšen prigrizek (закуска), kot so piškoti (печенье), bomboni (конфеты), pite ali kruh z marmelado (варенье). Prigrizki pa niso le sladki – pogosto lahko čaj pijemo ob krekerjih, kruhu, siru in klobasicah.

Element druženja

V Rusiji je povabilo (приглашение) na čaj nekaj najbolj običajnega. Precej manj pogosto je denimo, da vas bo ruski prijatelj povabil na kavo ali na kosilo v restavracijo. Pogovor ob čaju in prigrizkih je v Rusiji najpogostejša oblika druženja (общение), ki lahko traja le pol ure ali pa nekaj ur!

Zdravilo za vse

V Rusiji se zdi, da je čaj zdravilo za vse – žalost, napetost in stres. S skodelico (чашка) čaja se bodo vaše težave zdele manjše. Če boste torej kdaj v težki situaciji, spijte skodelico čaja in zagotovo se boste počutili nekoliko bolje!

Brez sladkorja in mleka

Rusi običajno uživajo vroč črn čaj brez sladkorja (сахар) in mleka (молоко). Kljub temu nekateri radi dodajo tudi nekaj sladkorja in mleka, zato se spodobi, da postrežemo tudi to.

Samovar

Čeprav se v sodobnih gospodinjstvih vedno bolj uveljavljajo sodobni grelniki vode, se v ruski tradiciji pitja čaja za pogrevanje vode uporablja samovar (самовар) – posebna kovinska posoda, ki se je tradicionalno pogrevala z ogljem, zdaj pa se pogosteje ogreva na elektriko. Samovar je vedno možno najti na vlakih na dolge razdalje, kjer si potniki lahko brezplačno natočijo vročo vodo.

Čajni listi

Čaj iz vrečke se v Rusiji pripravlja le za eno osebo oziroma ko smo v stiski s časom. Sicer pa se čaj vedno pripravlja iz čajnih listov (чайный лист). Tradicija takšnega uživanja čaja izhaja iz obdobja, ko je bilo v Rusiji izredno težko pridi do nekaterih prehrambnih izdelkov, vključno s čajem. Tako so lahko hkrati pripravili čaj za več oseb.

Učenje ruščine bo s skodelico čaja nedvomno lažje, po pomoč pa se lahko obrnete tudi k učiteljem ruščine v naši jezikovni šoli.