Ruske pite oz. пироги

Tečaj ruščine je odlična priložnost za pogovor o ruski kuhinji. V ruski tradiciji so imele jedi iz testa (тесто) vedno pomembno vlogo. Včasih so bile in še danes so v ospredju predvsem pite (пирог), ki so lahko tako sladke kot slane, večinoma pa prevladujejo slane.

Pite združujejo

Pite so se in se še pečejo predvsem za praznike, ko si prijatelji in sorodniki zaželijo veliko zdravja, bogastva in dober pridelek. Pite so lahko »odprte« (открытые) (spodaj testo, na katero je položeno polnilo) ali »zaprte« (закрытые) (testo tudi na zgornji strani polnila).

Za poroke, praznike …

Za različne praznike so v preteklosti pekli različne pite. Tako so ob porokah pekli visoke osemkotne zaprte pite, ki so jih okrasili s cvetovi in figuricami ljudi. Ob godovih so pekli t. i. karavaj (каравай), pravzaprav visok in okrogel kruh. Najbolj zanimiva pa je pita kulebjaka (кулебяка). Je zaprtega tipa, v več slojih pa se polnijo z mesom (мясо), rižem (рис), ribami (рыба) ali gobami (грибы). Pito karavaj, recimo, je velikokrat že težko dobiti – na voljo le ponekod na podeželju ali pa v specializiranih trgovinah v večjih ruskih mestih.

Piroški

Poznamo pa tudi piroške (пирожки), ki jih je verjetno še najlažje pripraviti. To so nekakšni zavitki, v katerih so različni nadevi – meso, zelje, krompir, jagode itd.

Pirog je še dandanes pomembna hrana v ruski kulturi in ga pripravljajo zelo pogosto.

Recept za piroške z zeljem

Sestavine:

 • 4 kozarci moke (мука)
 • kozarec vode (вода)
 • 4 žlice rastlinskega olja (растительное масло)
 • 2 žlici sladkorja (сахар)
 • 1 zavojček suhega ali 20 g svežega kvasa (дрожжи)
 • pol čajne žličke soli (соль)
 • 1 glava zelja
 • 500 g čebule
 • začimbe po želji

Okusne ruske piroške z zeljem naredimo tako:

 1. Moko presejte (просеять) v posodo.
 2. V kozarec tople vode dodajte sladkor in kvas. Ko se na površini naredi pena (пена), tekočino prelijte v posodo z moko. Posolite.
 3. Začnite mešati testo, dolijte rastlinsko olje pri sobni temperaturi. Testo naj bo brez grudic. Če je testo preveč gosto, lahko dolijete še malo vode. Testo oblikujte v kroglo, ga pokrijte z brisačo in pustite na toplem uro in pol.
 4. Na drobno nasekljajte (нарезать) zelje in čebulo.
 5. V ponvi segrejte (разогреть) rastlinsko olje, na pol popražite čebulo in zelje (10 minut). Posolite in popoprajte po želji. Lahko dodate paradižnikovo mezgo ali smetano (сливки), tako bodo imeli piroški bolj sočen in nežen okus.
 6. Delovno površino posujte z moko in vzemite malo testa, ga oblikujte v klobaso in ga razdelite na več delov. Ponovno razvaljajte testo.
 7. Na vsak kos položite zelje, testo zavijte in zlepite. Tako boste naredili pirog.
 8. Pekač (противень) obložite s papirjem za peko in nanj položite piroške. Pekač pustite na toplem 5–7 minut, nato lahko piroške premažete z rumenjakom. Pecite v poprej segreti pečici na 180 stopinj Сelzija 25 minut.
 9. Dober tek! (Приятного аппетита!).

Tečaj ruščine v Linguli popestrimo tudi s pogovori o različnih ruskih kuharskih specialitetah in recepti zanje.