Ruske različice italijanskih jedi

Nekaj ruskih jedi na videz zelo spominja na italijanske, kljub temu pa se ti recepti med seboj zelo razlikujejo. Tečaj ruščine je priložnost, da se spoznate z rusko kulinariko in se naučite ruskega besedišča, povezanega s hrano in pijačo.

tečaj ruščine

Doktorska klobasa Foto: http://si.rbht.com/kuhinja

Doktorska klobasa ali mortadela

tečaj ruščine

Foto: www.colibribookstore.com/

Italijanska salama mortadela je za Ruse zelo priljubljena doktorska klobasa. Doktorsko klobaso so začeli proizvajati v Sovjetski zvezi leta 1936. Ljudski komisar za živilsko industrijo Anastas Mikojan je namreč obiskal mesnopredelovalni obrad v Chicagu, kjer je videl množično proizvodnjo klobas (колбаса). Z doktorsko klobaso so želeli v sovjetsko prehrano vnesti več beljakovin.

V skladu s takratnim sovjetskim standardom je doktorska klobasa vsebovala vrhunsko govedino (25 %), pusto svinjsko meso (70 %), kravje mleko v prahu, jajca, sol, sladkor in začimbe (специя) (muškatni orešček in kardamom). Česna, mirtovih jagod in pistacij, ki so značilne sestavine mortadele, doktorska klobasa ne vsebuje. Poleg tega je mortadela narejena predvsem iz svinjine, čeprav se včasih doda tudi drugo meso. Tudi način rezanja se razlikuje – medtem ko je mortadela tanko narezana, je lahko košček doktorske klobase debel kar cel centimeter!

tečaj ruščine

Makaroni po mornarsko. Foto: http://rus.menu/

Makaroni po mornarsko ali testenine z bolonjsko omako

Makaroni po mornarsko oziroma макароны по-флотски veljajo za lahko različico italijanskih testenin z bolonjsko omako (соус). Recept za makarone po mornarsko naj bi se v Rusiji pojavil v začetku 18. stoletja, ko so v državo začeli prihajati italijanski kuharji (повар). Med rusko in italijansko jedjo pa obstajajo razlike. Ruska različica ne vključuje zelenjave in za razliko od italijanske jedi se mesna omaka kuha skupaj s testeninami. Ime jedi je povezano z ruskimi mornarji (матрос), ki so med drugo svetovno vojno pogosto uživali prav takšne makarone.

Sibirski pelmeni ali tortelini

tečaj ruščine

Sibirski pelmeni in italijanski tortelini so si precej podobni. Obe jedi sta pripravljeni iz srednje drobno mletega mesa, ovitega v testo (тесто), in skuhani v vodi, vendar je testo za torteline narejeno iz moke in jajc brez vode in mleka, kot je to značilno za sibirske pelmene. Nadev obeh jedi je sestavljen iz mletega mesa in čebule. Nadevu v tortelinih sta dodana korenje (морковь) in sir, sibirskim pelmenom pa drobljen led. Delež mesa v pelmenih mora biti vsaj 50 %, medtem ko je pri tortelinih manjši. Tudi oblika je nekoliko drugačna – tortelini spominjajo na zaprte vrtnice, pelmene pa opisujejo kot majhna ušesa.

Čeburek ali pica calzone

Italijanska pica calzone je na prvi pogled zelo podobna ruskemu čebureku. Nadev pice calzone je sestavljen iz sira mocarele, šunke ali gob, paradižnikove omake, malo oljčnega olja (масло) in zelišč. Klasični čeburek pa je pripravljen bodisi z mesnim nadevom (mleto meso, čebula, zelišča, česen) ali sirnim (poltrdi sir, zelišča). Za razliko od pice, ki je tradicionalno pečena v pečici (печь), je čeburek ocvrt v ponvi (кастрюля).

Katera jed vas je najbolj navdušila? Tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal pri branju ruskih receptov, da boste lahko pripravili avtentične ruske jedi.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.