Ruske juhe za vroče poletne dni

Tečaj ruščine je odlična priložnost, da spoznamo pestro rusko kulinariko. Juha je zelo priljubljena jed v Rusiji. Rusi juh (суп) ne pripravljajo le ob hladnejšem vremenu – zelo pogoste so tudi lahkotnejše poletne juhe, primerne tudi v vročih dneh.

tečaj ruščine

Svekolnik. Foto: rbth.com

Svekolnik – hladen boršč

Svekolnik je neke vrste hladen boršč. Sestavljen je iz kuhane pese, kefirja, kumar, trdo kuhanih jajc (яйцо), mlade čebule in peteršilja. Klasični svekolinik se pripravlja brez mesa, kljub temu pa mu lahko vsi ljubitelji dodate kuhano meso.

Jagodna juha – za sladkosnedce

Ljubiteljem sladkega priporočamo jagodno juho, ki so jo začeli pripravljati v sovjetskih časih. Priprava je preprosta in hitra – jagode (клубника), smetano ali jogurt, pomarančni sok, vodo in sladkor zmešajte z mešalnikom. Nato okrasite s smetano (крем), meto ali sladoledom (мороженое).

Tjurja – juha s kombučo

tečaj ruščineTjurja je stara poletna juha. Sodobne različice so pogosto pripravljene s česnovimi krutoni in kombučo. Kruh (хлеб) narežite na koščke, zmešajte s česnom, oljem, soljo in poprom ter nato pecite v pečici 5–6 minut na 200 °C. Na koncu sesekljajte zelišča, dodajte kuhana jajca in kombučo. Dober tek (приятного аппетита)!

Murcovka – juha iz kvasa

Na prvi pogled je murcovka precej nenavadna juha. Temelji na kvasu, zeliščih (зелень), jajcih in kosih rženega kruha. Za naš okus nekoliko nenavadno juho je vredno poskusiti v toplih poletnih dneh.

Juha iz kislice – polna vitaminov

Pri nas precej neuporabljeno kislico Rusi naravnost obožujejo. Pogosto jo sadijo na dačah in jo uporabljajo pri pripravi nadevov za pite, prilog in juh. Juha iz kislice je zelo osvežujoča in zdrava jed z malo maščobami (жир).

Botvinja – nenavadna stara ruska juha

Verjetno najbolj nenavadna juha na seznamu je stara ruska botvinja. Narejena je iz listov rdeče pese, kislega kvasa, kopriv, špinače, mlade čebule in drugih vrtnih zelišč. Tradicionalno se postreže s kockami ledu in lososom (лосось), ki ga lahko po želji izpustite.

Rusi pripravljajo res veliko različnih vrst juh, ki jih zlahka pripravimo tudi doma. Tečaj ruščine lahko popestrite s prebiranjem receptov v ruščini in pripravo ruskih dobrot, na jezikovnem tečaju pa drugim tečajnikom poročate o okusnih receptih.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.