Priljubljena ruska piva

Tečaj ruščine ni zelo priporočljiv le zato, da se hitro in prek pogovora naučite rusko, temveč tudi zato, ker je zabaven in na njem spoznate veliko zanimivosti o Rusih. Kar zadeva alkohol, Rusijo povezujemo z vodko. Hkrati v Rusiji lahko najdemo tudi številne odlične vrste piva (пиво), ki se ga v Rusiji popije ogromno.

Baltika – druga največja pivovarna v Evropi

Pivovarna (пивоваренный завод) s sedežem v Sankt Peterburgu je druga največja v Evropi in največja v vzhodni Evropi. Proizvaja veliko različnih piv, ki zadovoljijo takšne in drugačne okuse. Najbolj popularno pa je pivo baltika 3.

Žigulevsko – edino pivo v času Sovjetske zveze

Začetki proizvodnje piva segajo v daljno leto 1881. Žigulevsko je bilo edino pivo, ki so ga proizvajali v času Sovjetske zveze in je še danes eno najbolj priljubljenih na območju celotne vzhodne Evrope.

Očakovo – posebej za olimpijske igre

To pivo je bilo proizvedeno posebej za goste (гости) olimpijskih iger leta 1980 v Moskvi. Ima prav poseben okus in velja za najbolj značilno rusko pivo, ki pa ni tako popularno kot baltika.

Sibirska korona – pivo z osmimi okusi

Sibirska korona razen imena nima nič skupnega z mehiškim pivom corona. Je zelo popularno tako v Rusiji kot tudi v tujini (за границей). Obstaja kar osem različnih okusov (вкус).

Stari melnik z zahodnjaškim pridihom

Stari melnik je rusko pivo, ki se najbolj približa zahodnjaških vrstam. Po njem še posebej radi posežejo ameriški turisti (турист), saj zelo spominja na piva, polnjena v ZDA.

Arsenalno – pivo z jabolčno aromo

Zaradi dodatka jabolčne arome arsenalno spominja na jabolčni sok (сок), čeprav vsebuje kar 7 % alkohola. Osvežujoče pivo je primerno predvsem za poletne zabave (развлечение) in piknike (пикник).

Ali poznate še kakšne neobičajne ruske pijače?

V Rusiji pripravljajo še veliko drugih Slovencem manj znanih pijač, kot so mors (морс), prostokvaša (простокваша) in sita (сита). Preberite več.

V Rusiji vam odličnih piv ne bo zmanjkalo. Tečaj ruščine pa vam bo pomagal, da se boste suvereno sporazumeli v najpogostejših vsakodnevnih situacijah in v ruskih barih ter restavracijah vrček (кружка) piva znali naročiti sami.