Pelmeni, pierogi ali vareniki?

Učenje ruščine je priložnost za spoznavanje ruske kulinarike. Vsi smo že slišali za tradicionalne ruske cmoke, pa poznate razliko med pelmeni, pierogi in vareniki?

učenje ruščine

Pelmeni, pierogi ali vareniki?

Pelmeni – sibirska dobrota

učenje ruščine

Pelmeni so cmočki, polnjeni z mesom, običajno svinjino ali ribami.

Pelmeni so cmočki, polnjeni z mesom, običajno svinjino ali ribami, ter začinjeni s soljo, poprom (перец) in česnom (чеснок). Kuhane pelmene pogosto postrežemo s kislo smetano in dodanim koprom ali pa kar v lahki juhi (суп). Tradicionalno jed z Urala lahko najdete povsod po Rusiji. V uralsko kuhinjo naj bi prišli kot priredba kitajskih cmokov, imenovanih vonton, ki so jih v Sibirijo in na Ural prinesli Mongoli. Jed je bila zelo praktična za to mrzlo območje – meso so lahko celo zimo zamrzovali v snegu na nizkih temperaturah. Tradicionalni sibirski pelmeni so nekoliko drugačni od običajnih – polnjeni so s posebno kremo iz češenj (вишня). Če želite poskusiti prave sibirske pelmene, se ustavite v Jekaterinburgu!

Pierogi so pravzaprav vareniki?! 

učenje ruščine

Pierogi in vareniki so pravzaprav ista stvar.

Pierogi in vareniki so pravzaprav ista stvar. Polnjeni cmoki so priljubljeni praktično po vsej vzhodni in tudi srednji Evropi. Izraz vareniki se večinoma uporablja v Rusiji, medtem ko se na Poljskem, v Ukrajini in na Slovaškem uporablja izraz pierogi. Lahko so polnjeni s krompirjem (картофель), kislim zeljem, sirom ali gobami. Pogosto so ocvrti na maslu. Priljubljeni so tudi kot sladica (десерт), v tem primeru so polnjeni s sirupom (сироп) ali sadjem (фрукты). 

Prava zmešnjava

Bodite previdni z izrazi pri naročilu jedi. Rusi večjo pito imenujejo pirog, majhne pite pa so piroški. Pierogi, pirog in piroški so torej različne jedi!

Manti – tatarska specialiteta

učenje ruščine

Jed manti je podobna pierogom, varenikom in pelmenom. Foto: Ji-Elle.

Jed manti je podobna pierogom, varenikom in pelmenom. Gre za tatarsko jed, ki jo lahko poskusite tudi v uzbekistanskih in armenskih restavracijah v Rusiji. Manti so polnjeni z mesom, pogosto konjskim, ki je tatarska posebnost (особенность). Običajno so večji od pelmenov, bolj spominjajo na kitajske cmoke. Pogosto jih postrežejo s čilijem (чили) in kislo smetano.

 

 

Se vam že cedijo sline? Učenje ruščine vam bo prišlo prav pri branju ruskih kuharskih receptov.

Imate vprašanja o učenju ruščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.