Ruski novoletni meni

Tečaj ruščine v Linguli vključuje tudi prijetne pogovore o najrazličnejših temah, tudi o hrani. Rusi si za praznovanje novega leta privoščijo dobrote, brez katerih si ne predstavljajo praznične mize. Če si želite popestriti praznovanje novega leta, lahko pripravite in postrežete kakšno rusko novoletno dobroto.

Kaviar – simbol razkošja

Rusi si novega leta ne predstavljajo brez kaviarja, ki ga po navadi postrežejo z maslom (масло), zeleno solato in kruhom (хлеб). Kot se spodobni za zadnji dan v letu, se kaviar streže v lepih porcelanastih ali srebrnih posodicah. Simbolno kaviar pomeni bogastvo (богатство) in izobilje.

Francoska solata = ruska solata = solata Oliver?

Ruska solata, ki jo enačimo s francosko solato, je v Rusiji znana pod imenom solata Oliver. Francoska solata je tudi v Sloveniji priljubljena novoletna jed.

Mandarine – ostanek sovjetskih časov

Mandarine (мандарин) so bile del tradicionalne ruske novoletne mize že od sovjetskih časov, ko je bilo sadje težko uvažati.

Vložene kumarice, paradižniki in česen – obvezen prigrizek

Za nas dokaj nenavaden slan novoletni prigrizek pa so vložene kumarice (огурец), paradižniki in česen, brez katerih za silvestrovo ne gre! Namig – odlično se podajo k vodki!

Pečena raca s hruškami in jabolki – okusna glavna jed

Glavna jed na novoletni pojedini je pogosto pečena raca. Včasih raco popestrijo še s pečenimi hruškami (груша) in jabolki (яблоко).

Peneče se vino – novoletna stalnica 

tečaj ruščinePeneče se vino (шампанское) je stalnica novoletnega večera povsod po svetu. V Rusiji se običajno nekoliko pred polnočjo družine in prijatelji s penečim se vinom zberejo pred televizijo (телевизор), kjer spremljajo govor ruskega predsednika, ki nagovarja ruski narod iz Kremlina. Rusi verjamejo, da pitje penečega se vina v prvih sekundah novega leta prinaša srečo za vse leto. Steklenico morate odpreti točno ob polnoči in si takoj nekaj zaželeti.

Vodka – zakaj pa ne!?

Med praznovanjem novega leta Rusi ne pozabijo na vodko. Po navadi se vodka postreže hladna, naravnost iz hladilnika (холодильник), skupaj s kaviarjem ali vloženo zelenjavo.

Ruska novoletna večerja je videti zelo okusno! Tečaj ruščine vam bo pomagal pri branju ruskih receptov.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.