Rusi in nenavadni kuhinjski pripomočki

Tečaj ruščine je povezan s spoznavanjem ruske zgodovine in kulture. V času Sovjetske zveze so izumili nekaj zanimivih in nenavadnih kuhinjskih pripomočkov. Nekateri so danes že skoraj odšli v pozabo, drugi pa se še vedno zelo pogosto znajdejo v ruskih kuhinjah.

Kavni aparat za v avto

tečaj ruščine
Aparat za kuhanje kave v avtu (машина) so izdelovali v sedemdesetih in osemdesetih letih za vse strastne ljubitelje kave. Kavni aparat je bilo mogoče vklopiti v vtičnico za vžigalnik (зажигалка). Poleg aparata sta bili v kavnem kompletu po navadi še dve kavni skodelici. Zanimivo je, da je bilo glede na navodila za uporabo aparata kavo mogoče pripravljati tudi med vožnjo.

Električni žar za šašlike

Rusi na svojih dačah ob lepem vremenu radi pripravljajo piknike (пикник), kjer ne smejo manjkati šašliki. Za primer slabega vremena so sovjetski izumitelji ustvarili nekakšen električni žar (гриль), s katerim lahko pripravite šašlike tudi v notranjih prostorih. Težava rešena!

Rezalnik zelja

Rusi so veliki ljubitelji kislega zelja (квашеная капуста). Nekateri še danes pripravljajo kislo zeljo tako, kot so to počeli včasih. Na prvi pogled je rezalnik zelja videti kar strašljivo – oster polkrožni nož, imenovan sečka ali tjapka, z lesenim ročajem. Rezalnik zelja bolj kot na pripomoček za v kuhinjo (кухня) spominja na orodje za kakšno delavnico.

Električni samovar

tečaj ruščineSamovarje za pripravo čaja (чай) Rusi proizvajajo že od sredine 18. stoletja. Tradicionalne samovarje danes redko najdemo med mestnimi prebivalci, vendar jih še vedno izdelujejo. Za domačo uporabo so danes bolj pogosti električni samovarji, ki delujejo podobno kot grelniki vode.

Jajčni ločevalnik

Jajčni ločevalnik je naprava, ki so jo uporabljali v sovjetskih časih za ločevanje beljaka od rumenjaka. Pri uporabi naprave je beljak stekel v posodo (посуда), rumenjak pa je ostal na vrhu. Precej nenavaden pripomoček, kajne?

Orešnica

Orešnica je dvostranska ponev za peko piškotov (печенье) v obliki orehov (орех). Nenavadna ponev je bil eden izmed najbolj priljubljenih pripomočkov v sovjetskih kuhinjah in je še danes pogosto v uporabi.

Brez dvoma so nekateri pripomočki zelo uporabni še danes. Tečaj ruščine je priložnost, da spoznate kakšno zanimivost, povezano z Rusijo in življenjem v tej deželi.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.