Kaša

Učenje ruščine je odlična priložnost, da spoznamo tudi rusko kulinariko. Mogoče veste, kaj je tipična ruska jed? To je kaša (каша), ki je v Rusiji ena izmed najcenejših jedi in ne sme manjkati ne pri zajtrku ne pri kosilu in tudi ne pri večerji. Nič čudnega, da se v Rusiji poje največ kaše v Evropi – kar 15 kilogramov na osebo letno.

V vojski, športu, risankah …

Naj bo ovsena, ječmenova, riževa, pšenična, ajdova … kaša je del vsakodnevne prehrane vojakov ruske vojske in ruskih športnikov. Kuhanja kaše se loti tudi deklica Maša v eni izmed epizod priljubljene ruske risanke Maša in medved: Maša + kaša.

Najbolj priljubljena je ajdova

Zdaleč najbolj razširjena pa je v ruski kuhinji ajdova kaša (гречневая каша), ki jo najpogosteje imenujejo kar grečka (гречка), saj naj bi jo na slovansko območje prinesli grški menihi.

Receptov za priprave ajdove kaše je vsaj toliko, kolikor je gospodinjstev: skuhana, pečena, sladka in slana, z raznimi vrstami mesa in rib …

Rusko grečko z gobami si v domači kuhinji lahko pripravite po naslednjem receptu.

Ruska grečka z gobami – recept za šest porcij:

  • 50 dag šampinjonov (шампиньоны)
  • 15 dag čebule (лук)
  • 2 skodelici ajdove kaše (гречневая каша)
  • 4 skodelice vode (вода)
  • 3 žlice olja (растительное масло)
  • zvrhana čajna žlička soli (ложка соли)

Čebulo in šampinjone očistite (промойте) in jih narežite (порежьте) na koščke. V ponvi (скоровода) z nekaj olja prepražite (обжаривайте) čebulo, v kozici (сотейник) pa prepražite sesekljane šampinjone, dokler se dno kozice ne osuši. Šampinjonom nato prilijte olje in mešajte pet minut.

Potem šampinjone preložite k čebuli. V kozici pripravite očiščeno ajdovo kašo z vodo. Ko voda zavre (закипает), kuhajte (варите) še deset minut, nato dodajte (добавьте) praženo čebulo in šampinjone. Dobro premešajte (размешайте). Na nizkem ognju kuhajte še dve minuti, nato odstavite kozico z ognja in jo pokrito pustite počivati deset minut.

Dober tek! (Приятного аппетита!)

Učenje ruščine lahko popestrite s prebiranjem receptov v ruščini in pripravo ruskih dobrot. Na jezikovnih tečajih vam pogosto tudi učitelji predlagajo kakšen okusen recept.