Razvajanje brbončic z ruskimi dobrotami

Tečaj ruščine je odlična priložnost, da spoznate ruske jedi.

Poznate ruske dobrote?

  • Rusi svojim gostom ob skodelici toplega napitka postrežejo različne slaščice. Značilna ruska slaščica je tulski medenjak (тульский пряник), ki ima tradicionalno pravokotno obliko z odtisnjenim napisom. Današnje različice vsebujejo tudi marmelado ali zgoščeno mleko.
  • Ptičje moloko (птичье молоко) ali ptičja mlečna torta je sestavljena iz biskvita in nežnega sufleja ter prelita s temno čokolado. Za Ruse ima poseben pomen, saj gre za prvo patentirano sladico iz časa Sovjetske zveze.
  • Vatruška (Ватрушка) je kruhovo pecivo okrogle oblike s skutnim nadevom. Rob testa je zavihan navzgor, tako da nas lahko oblika peciva spominja na mini pice. V skutni nadev včasih dodajo koščke sadja ali rozine. Recept za vatruško, katere ime izvira iz besede vatra (mali ogenj), se skozi tisočletja skoraj ni spremenil. Če niste tako sladkosnedi, vam bo bolj prijala različica z nesladkanim testom in čebulnim nadevom. Čeprav je pecivo priljubljeno, pa ga boste prej našli v preprostih ruskih pekarnicah kot pri modernih ponudnikih slaščic.

Preprostejše sladice za otroke

Otroci imajo najraje preproste sladice. Ruski sladoled (мороженое), okrašen z oreščki, mrvicami ali sadnim sirupom, je zanje prava poslastica. Za veliko noč Rusi iz mehke skute, masla, sladke smetane in rozin pripravijo posebno sladico, ki se imenuje paša (па́сха). Zelo je priljubljen tudi medovik (Медовик) – medena torta iz osmih plasti s kislo smetano in mlečnim polnilom.

Ruščina bo raziskovanje Rusije naredila še prijetnejše. Obiščite tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula, poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v španskem jeziku očarali tudi domačine.