Rusi in buterbrod

Sendvič, burger, panini, bruschetta, croque monsieur, smørrebrød so nekatere nacionalne različice kruha, postreženega z nadevi in dodatki. Tečaj ruščine je odlična priložnost, da spoznamo tudi ruske kulinarične posebnosti. Rusi pripravljajo svoje posebne sendviče, imenovane buterbrod.

 

tečaj ruščine

Sovjetski in sodobni praznični buterbrod je sestavljen iz kruha, masla in kaviarja. Foto: https://bonuseventus.ru/

Narod kruha

Rusi so že od nekdaj poznani kot ljubitelji kruha (хлеб), kar ne preseneča glede na ogromne količine pridelane pšenice (пшеница). Buterbrod si Rusi privoščijo za zajtrk, kosilo, večerjo ali malico. Kultura dodajanja stvari na kruh se je v Rusiji pojavila v času Petra Velika, ko se je začel krepiti nemški vpliv. Premožnejši Rusi so začeli streči kose kruha in krožnike z različnimi dodatki, kot so šunka (ветчина), kaviar (икра) in prekajeni losos (лосось).

Maslo plus kruh je buterbrod

Dobesedni prevod izraza buterbroad je maslo (масло) in kruh. V slovarju (словарь) iz poznega 19. stoletja je zapisano, da je to tuja beseda, ki je prišla v ruski jezik, buterbrod pa je opisan kot kos kruha z maslom, sirom, šunko in drugimi nadevi.

Preprost in hiter obrok

tečaj ruščine

Foto: https://www.goodfon.com/

V Sovjetski zvezi je buterbrod postal splošni ruski kulinarični fenomen, saj je preprost za pripravo in odličen obrok tako za zajtrk, hitro kosilo ali pa kot priloga k večernemu čaju. V Sovjetski zvezi so imeli večinoma dve vrsti kruha – belo štruco in črni kruh. Štruca je bila, kar se tiče dodatkov, primerna praktične za vse, medtem ko so črnega po navadi jedli s šunko, ribo ali klobasami (колбаса). Zanimivo je, da sira niso jedli z ničimer drugim razen s kruhom in nikoli kot samostojno jed.

Za praznike brez buterbroda ne gre

Sovjetski in sodobni praznični buterbrod je sestavljen iz kruha, masla in kaviarja. Priljubljena različica je tudi tista z dimljenim jesetrom ali slanim lososom ali celo s koščkom limone (лимон). Že od sovjetskih časov buterbrod dobite skoraj povsod, predvsem pa v kakšnih menzah in bifejih. Nadevi so zelo različni – od poceni sira, prekajene klobase ali šunke pa vse do dragega kaviarja in rib.

Nekaj receptov za okusen buterbrod

  1. Praznični buterbrod: kos bele štruce, maslo, rdeči ali črni kaviar
  2. Sovjetski buterbrod: kos bele štruce, maslo, klobasa in sir
  3. Smørrebrød po rusko: kos rženega kruha, rezina sleda, vložena čebula ali sesekljana zelena čebula
  4. Sladek buterbrod: kos bele štruce, maslo in sadna marmelada (мармелад) ali pa med (мед)

Kakšen buterbrod si boste pripravili? Tečaj ruščine lahko popestrite s prebiranjem receptov v ruščini in pripravo ruskih dobrot.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.