Beli Rus, koktejl za ljubitelje kave

Tečaj ruščine vam bo pomagal pri naročanju hrane in pijače v rusko govorečih državah. Koktejl z imenom beli Rus je odlična izbira za vse ljubitelje kave, ki to radi kombinirajo z alkoholom.

tečaj ruščine

Cocktail bo navdušil ljubitelje kave. Foto: www.bbc.co.uk/

Koktejl za ljubitelje kave

Beli Rus je koktajl iz vodke, kavnega likerja in smetane (сливки). Kot alternativa smetani se lahko uporabi tudi mleko ali smetanov liker. Izraz beli Rus je bil v kontekstu koktejlov prvič omenjen novembra 1965 v ameriškem časopisu (журнал) Oakland Tribune. Ime koktejla se navezuje na njegovo glavno sestavino – vodko, ki je seveda močno povezana z Rusijo.

Pijača protagonista

Beli Rus je postal priljubljen leta 1998 po zaslugi filma (фильм) The Big Lebowski. V filmu si protagonist The Dude, ki ga igra Jeff Bridges, kar devetkrat privošči belega Rusa. Pred tem je bil beli Rus le različica koktejla črni Rus z dodano smetano.

Alternative

Obstaja veliko alternativ belega Rusa, ki zadovoljijo različne okuse (вкус) in želje (желание).

tečaj ruščine

  • Lahka različica koktejla iz posnetega mleka (молоко) se imenuje Skinny White Russian (vitki beli Rus) oziroma koktejl Anna Kournikova v čast ruski teniški igralki.
  • V različici Blind Russian (slepi Rus) smetano nadomesti irska krema.
  • White Canadian (beli Kanadčan) vsebuje kozje mleko.
  • Dirty Russian (umazani Rus) je koktejl, v katerem smetano zamenja čokoladno mleko (шоколадное молоко).
  • Zanimivi alternativi sta tudi White Mexican (beli Mehičan) z horchato (pijača iz mandljevega mleka) namesto smetane in bela Kubanka, kjer vodko zamenja rum (ром).

Izbire je na pretek!

Sestavine in priprava

  • vodka: 30 ml
  • kavni liker: 30 ml
  • sladka smetana: 50 ml
  • ledene kocke: 1 pest

V nižji širok kozarec (стакан) stresite ledene kocke (кубик льда) in jih prelijte s kavnim likerjem, vodko in na koncu dodajte smetano. Vse skupaj dobro premešajte in uživajte! Na zdravje!

Beli Rus je preprost za pripravo doma, poleg tega ne potrebujete veliko sestavin. Tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal tudi pri spoznavanju zanimivih dejstev, povezanih z Rusijo.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.