Zanimive ruske regionalne besede

Učenje ruščine seveda zajema učenje ruskega besedišča in slovnice, pogosto ob pogovoru o lahkotnih temah, povezanih z Rusijo. Ste vedeli, da ima ruščina tri narečne skupine: severno, južno in osrednjo? Vsa narečja so si precej podobna in razumljiva. Kljub temu pa obstaja kar nekaj besed, ki so značilne samo za posamezne regije.

učenje ruščine

Puli se imenuje tudi badlon.

Badlon – puli

Puli v Sankt Peterburgu in okolici (окружение) poznajo pod imenom badlon – бадлон. Jezikoslovci pravijo, da izraz izvira iz besede ban-lon, ki je bila zelo priljubljena tkanina (ткань) v 70. letih. V drugih ruskih regijah se puli imenuje водолазка oziroma vodolazka.

Multifora – prozorna mapa

V večini sibirskih mest od Krasnojarska do Tomska imenujejo prozorno mapico za dokumente (документ) multifora, kar v latinščini pomeni »veliko lukenj«. V drugih ruskih regijah mapi (папка) pravijo preprosto fajl.

Čelovejniki – mravljišče ljudi

tečaj ruščineČelovejniki je beseda, ki jo uporabljajo Moskovčani. Gre za kombinacijo besed človek (человек) in muravejnik (mravljišče). Z njo označujejo območje z veliko stanovanjskimi objekti, kjer živi ogromno ljudi. Celoten kompleks zaradi velikega števila ljudi na majhnem območju nekako spominja na mravljišče.

Sročno-obmoročno – kolikor hitro mogoče

Domačini mest (город) Krasnodar in Rostov na Donu uporabljajo prisrčno besedno zvezo – sročno (nujno) – obmoročno (nezavest). Uporabijo jo, ko želijo poudariti, da je nekaj treba narediti čim prej. V angleščino bi se besedna zveza prevajala kot as soon as possible (tako hitro, kot je le mogoče).

Keska – velik zabojnik za smeti

V Kaliningradu boste slišali značilno kaliningrajsko besedo keska. Pomeni velik zabojnik (контейнер) za smeti (мусор), ki navadno stoji pred stanovanjskimi poslopji, na dvoriščih pisarniških objektov in gradbišč (строительная площадка). V 90. letih je takšne zabojnike izdelovalo nemško podjetje Keske. Domačini Kaliningrada so to besedo sprejeli za svojo in z njo še danes označujejo velike zabojnike za smeti.

Zakatka – konzerve vložene hrane

V južnih ruskih regijah (область) pravijo konzervam vložene hrane zakatke. Beseda izvira iz glagola zakativat, ki pomeni konzervirati.

Učenje ruščine za boljše znanje

Prav gotovo bi se našla še kakšna zanimiva regionalna ruska beseda. Učenje ruščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost za pogovore o zanimivih vsakodnevnih temah in posebnostih ruskega jezika.

Imate vprašanja o učenju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.