Zanimiva dejstva o ruskem jeziku

Ruščina vam bo razširila obzorje in vam olajšala potovanje v rusko govoreče države. Učenje ruščine je zato pred potovanjem v Rusijo še posebej priporočljivo. Izbrskali smo nekaj zanimivih dejstev, povezanih s tem čudovitim slovanskim jezikom.

Črka A

Izvirne ruske besede (слово) se na splošno nikoli ne začnejo na črko (буква) A. Seveda obstaja nekaj izjem, kot sta na primer азбука (abeceda) in авось (morda). Ruske besede na črko A so torej po večini tujke, ki so v ruščino prišle z vplivom drugih jezikov.

Jezik astronavtov

Zaradi ruske vloge v razvoju vesoljske tehnologije velja ruščina za jezik astronavtov (космонавт) oziroma kar za jezik vesolja (вселенная). Od astronavtov se zato ne pričakuje le dobra fizična kondicija, dobro morajo znati tudi ruski jezik. Preberite več.

Naglaševanje je pomembno

Naglas lahko v ruščini povsem spremeni pomen besede. Besedna zveza я плачу, na primer, pomeni »jaz plačam«, medtem ko я плáчу pomeni »jaz jokam«. Pri učenju ruščine je tako zelo pomembno, da se pravilno naučimo tudi naglaševati besede.

Majhno število besed

V ruščini obstaja le približno 200.000 besed, kar je v primerjavi z večino drugih jezikov malo. Angleščina ima na primer okoli 1.000.000. besed. Število ruskih besed pa se je od 19. stoletja podvojilo, takrat je imel ruski jezik le med 50.000 in 100.000 besed. Rusi tudi v vsakdanjem življenju (жизнь) uporabljajo dokaj malo besed.

Svetlo modra in temno modra

V večini jezikov pri označevanju temne in svetle barve (цвет) dodamo izrazu za določeno barvo le pridevnik temen ali svetel. V ruščini pa obstajata dve različni besedi za svetlo in temno modro barvo, kar je svojevrstna posebnost. Beseda си́ний tako označuje temno modro, beseda голубо́й pa svetlo modro barvo.

Pridevniki z več zlogi

Ruski pridevniki so vedno sestavljeni iz več zlogov – красивый (lep), щедрый (radodaren), гордый (ponosen), z eno izjemo – злой (jezen).

Glagol biti

Glagol biti je v veliko jezikih eden najbolj pomembnih in uporabljanih. V ruščini sicer obstaja glagol biti – быть, vendar se nikoli ne uporablja v sedanjiku, temveč samo v pretekliku in prihodnjiku.

Ruski priimki

Rusko ime sestavljajo lastno ime, rodbinski priimek in patronimik. Patronimik je pravzaprav očetovo ime z dodano pripono -ovič, -evič, če gre za sina (сын) in pripono -ovna, -evna, če gre za hčer (дочь). Če je torej očetu ime Ivan, bo sinov patronimik Ivanovič in hčerin Ivanovna.

Učenje ruščine v Linguli poteka v sproščenem vzdušju, kjer se ne boste le veliko naučili, temveč tudi zabavali!