Spasiba!

Tečaj ruščine je odlična priložnost, da spregovorimo o uporabnih frazah v ruščini.

Kako reči hvala v ruščini?

Как сказать “hvala” по-русски? (kak skazat »hvala« paruski – kako reči hvala v ruščini)? Besedi hvala in prosim sta med prvimi, ki se jih naučimo v tujem jeziku. Poglejmo, katere fraze so še primerne za zahvaljevanje v ruščini.

Spasiba – najbolj razširjena beseda za zahvalo

Спасибо (spasiba) ali hvala je najbolj splošna beseda za zahvalo, primerna v vseh okoliščinah. Če na nekaj čakate zelo dolgo, boste verjetno izredno hvaležni, zato bo огромное спасибо (agromnaje spasiba – velika zahvala) pravi izraz za takšno situacijo. Če vam na primer nekdo ponudi jed, ki ni ravno vaša najljubša, jo zavrnete z нет, спасибо (njet, spasiba – ne, hvala) ali poveste, da ne morete več, ker ste siti спасибо, но я уже наелся (spasiba, no ja uže najelsja).

Kaj pa najlepša hvala?

Najlepša hvala v ruščini povemo z Спасибо большое (spasiba balšoje). Kot odgovor na zahvalo pa lahko uporabimo пожалуйста (požalsta), ki pomeni prosim, izvoli ali ni za kaj. Ko nam nekdo priskoči na pomoč in smo mu za to hvaležni, mu rečemo Спасибо за помощь (spasiba za pomoš – hvala za pomoč).

To je le nekaj vljudnostnih fraz, ki nam pomagajo v rusko govorečem okolju. Za bolj bogat slovarček pa poskrbijo tečaji ruščine v jezikovni šoli Lingula.