Kramljanje v ruščini

konverzacijaTečaj ruščine je odlična priložnost, da se naučite uporabne fraze v ruščini.

Predstavljajte si, da ste v Rusiji na zabavi, na prireditvi ali pa le čakate na avtobusni postaji, kjer ob vas stoji simpatično dekle ali fant, ki bi jo ali bi ga želeli spoznati. S čim začeti pogovor?

 

Živjo!

Po pozdravu привет (privjet – živjo) se ne pozabite predstaviti: меня зовут (Mjenja zovut – moje ime je) in vprašati za sogovornikovo ime: как вас зовут (kak vas zavut – kako vam je ime)? Ob tem lahko še dodate, da vas novo poznanstvo veseli: очень приятно (očen prijatna – me veseli).

Kako ste?

Rusi po počutju vprašajo s Как дела (kako so stvari)? Odgovorite lahko s хорошо спасибо (horošo, spasiba – dobro, hvala) ali pa плохо (ploho – slabo).

Od kod ste?

Откуда вы (odkuda vi – od kod ste)? Я из Словении (ja iz Sloveniji – jaz sem iz Slovenije). Ruse zelo zanima, s čim se poklicno ukvarjate, zato vas vprašajo: Кто вы по профессии (kto vi po profesiji)? V odgovoru osebnemu zaimku dodate le poklic: я архитектор (ja arhitektor – jaz sem arhitekt).

Kaj počnete v prostem času?

Veliko je možnosti za pogovor o osebnih interesih. Чем вы любите заниматься (čjem vy ljubite zanimatsja – s čim se rad ukvarjaš)? Govorite lahko o športu (спорт – sport), knjigah (книга – knjiga) ali o učenju tujih jezikov (изучение иностранных языков – izučenje inostrannyh jazikov).

Tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula bo omogočil, da boste ob navezovanju stikov v ruskem jeziku še bolj uspešni.