Kramljanje v ruščini

Lingula-ucenje-ruscine-odrasli6Tečaj ruščine je odlična priložnost, da se naučite uporabne fraze v ruščini.

Predstavljajte si, da ste v Rusiji na zabavi, na prireditvi ali pa le čakate na avtobusni postaji, kjer ob vas stoji simpatično dekle ali fant, ki bi jo ali bi ga želeli spoznati. S čim začeti pogovor?

Živjo!

Po pozdravu Привет! (Privjet! – Živjo!)  se ne pozabite predstaviti: меня зовут (Minja zavut … – Moje ime je …) in vprašati za sogovornikovo ime: Как вас зовут? (Kak vas zavut? – Kako vam je ime?). Ob tem lahko še dodate, da vas novo poznanstvo veseli: Очень приятно! (Očen prijatna! – Мe veseli!).

Kako ste?

Rusi po počutju vprašajo s Как дела? (Kak djela? – Kako ste?). Odgovorite lahko s Хорошо, спасuбо! (Harašo, spasiba! – Dobro, hvala!) ali pa s Плохо (Ploho. – Slabo.).

Od kod ste?

Откуда вы (Odkuda vi? – Od kod ste?)? Я из Словении (Ja iz Sloveniji – Jaz sem iz Slovenije.). Ruse zelo zanima, s čim se poklicno ukvarjate, zato vas vprašajo: Кто вы по профессии (Kto vi po profesiji?). V odgovoru osebnemu zaimku dodate le poklic: я архитектор (Ja arhitektor. – Sem arhitekt.).

Kaj počnete v prostem času?

Veliko je možnosti za pogovor o osebnih interesih. Чем вы любите заниматься (Čjem vy ljubite zanimatsja? – S čim se rad ukvarjaš?). Govorite lahko o športu (спорт – sport), knjigah (книга – knjiga) ali o učenju tujih jezikov (изучение иностранных языков – izučenje inostrannyh jazikov).

Tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula bo omogočil, da boste ob navezovanju stikov v ruskem jeziku še bolj uspešni.