Ruščina – jezik vesolja

V mladih letih želi marsikdo postati astronavt, ob tem pa verjetno nihče ne pomisli, da je za dosego tega cilja potrebno tudi učenje ruščine. Ruščina je namreč med drugim jezik vesolja in jo morajo tekoče govoriti vsi astronavti oziroma kozmonavti. Tečaj ruščine je odlična priložnost, da izvemo več podrobnosti o ruskem besedišču.

Zakaj je ruščina pomembna v vesolju?

Čeprav je delovni jezik Mednarodne vesoljske postaje (rusko Междунаро́дная косми́ческая ста́нция) angleščina, vse astronavte do tja popeljejo ruska vesoljska plovila sojuz, kar je eden glavnih razlogov, da je učenje ruščine sestavni del pripravljalnega programa astronavtov.

Vsaka ekipa je sestavljena iz treh ljudi: poveljnika, ki je vedno Rus, Američana, ki je poveljnikova desna roka, in tretjega člana, ki je lahko tudi vesoljski turist.

Desna roka poveljnika posnema vse, kar poveljnik naredi od vzleta do pristanka, in mora odlično znati rusko, saj iz nadzornega centra ves čas dobiva ukaze v ruskem jeziku, ki jih tolmač preprosto ne bi imel časa prevesti.

Učenje ruščine za astronavte

Astronavti ali vesoljski mornarji, kot jih opisuje beseda, ki izhaja iz grščine, so ljudje z naravoslovno ali tehnično izobrazbo, zato mnogi niti ne pomislijo, da je sestavni del njihovega treninga tudi učenje ruščine. Med treningi, ki jih preživijo v simulatorjih, na reaktivnih letalih in pod vodo, morajo astronavti redno obiskovati še tečaj ruščine, kasneje pa tudi živijo pri družinah v Moskvi, da jezik resnično čim bolje usvojijo.

Astronavti se učenju ruščine večinoma posvečajo od dve do štiri ure tedensko, pri tem pa ne spoznavajo le splošni ruski jezik, temveč tudi astronavtsko terminologijo.

Ves ta trening ni namenjen le razumevanju navodil pri poletu, temveč tudi za kočljive situacije, ko se astronavti znajdejo v nevarnosti ali ko se kaj zaplete, saj tudi v takih primerih dobivajo navodila v ruščini.

Samo predstavljajte si nevarno situacijo na vesoljskem plovilu, ko kopilot ne razume ruščine, iz zvočnika pa prihajajo le ruske besede.

Tečaj ruščine v Linguli

Tečaj ruščine je odlična priložnost za pogovore o zanimivih vsakodnevnih temah in navadah ter kulturi Rusov. Tečaji ruščine potekajo na različnih ravneh znanja. Če želite vedeti, kateri tečaj je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor.