Babica, ki je osvojila svet

Tečaj ruščine je priložnost, da spoznamo rusko kulturo. Le kdo ne pozna znamenitih babušk?

Ruska »matrioška«

Punčka babuška je tradicionalna ruska igrača. To so votle lesene figurice, narejene iz posušenega lesa lipe ali breze, ki jih lahko razdelimo na pol in v vsaki najdemo enako deljivo punčko, vse od največje do najmanjše. Beseda babuška v ruščini pomeni babica, Rusi pa svoji znameniti punčki sploh ne rečejo tako, temveč »matrioška«. Nekateri pravijo, da se beseda  povezuje z enim najbolj priljubljenih ruskih ženskih imen, Mašo, drugi trdijo, da izhaja iz imena Matriona, v katerem najdemo latinsko besedo »mati«.

Prvi set babušk je leta 1890 izdolbel Vasilij P. Zvjozdočkin. Vanj je vključil osem likov: šest punčk, fantka in za konec dojenčka. Poslikal jih je slikar in arhitekt Sergej Vasiljevič Maljutin. Navdih za poslikavo je dobil v japonskih lesenih lutkah, ki v japonski mitologiji predstavljajo sedem bogov sreče.

Bronasta medalja

V začetku je bila igrača precej draga, zato so jo kupovali le zbiralci umetnin. Veliki bum so babuške doživele 10 let po izdelavi prvega kompleta. Predstavili so jih na razstavi v Parizu, kjer so dobile bronasto medaljo. Kmalu so jih začeli izdelovati po vsej Rusiji in prodajati po vsem svetu.

Od 5 do 12 manjših babušk

Babuške so valjaste oblike. Vrh igrače, ki ga poslikajo kot obraz, je zaokrožen, dno pa ravno. Punčke nimajo posebej izrezljanih rok, le naslikane. Običajno se v veliki babuški skriva pet manjših, a število je lahko tudi večje, vse do 12. Pogosto je v enem kompletu liho število punčk, a to ni pravilo.

Babuške in tradicionalna noša

Prva babuška v setu je ženska, oblečena v sarafan, tradicionalno rusko narodno nošo brez rokavov. Figure v njej so lahko obeh spolov, najmanjša in najgloblja pa je ponavadi dojenček, narejen iz enega kosa lesa, ki se ne deli oziroma odpira. Barvanje vsake posamezne punčke je prava umetnost.

Raznolike teme

Velikokrat se poslikava nanaša na neko temo. Nekoč so bile v babuškah v glavnem upodobljena kmečka dekleta, danes je tema lahko karkoli, od pravljičnih likov, božičnih in velikonočnih poslikav, živalskih likov do politikov.

Muzeji babušk

Babuška je z leti osvojila srca ljubiteljev igrač in spominkov po vsem svetu. Tako zelo, da so njej v čast v Rusiji odprli več muzejev babušk. V moskovskem si lahko ogledamo več kot 300 teh igračk, največja v sebi skriva kar 40 punčk. Čeprav lahko babuške predstavljajo marsikaj, ob omembi besede vedno pomislimo na veselo rusko deklico v narodni noši živih barv, ki se je razvila v simbol materinstva, plodnosti, sreče in blagostanja.

Lingulin tečaj ruščine je odlična priložnost, da izveste še več zanimivosti o ruskem jeziku ali nemški kulturi.