Ra ra Rasputin …

Lover of The Russian Queen* (O svetem možu, ki je vladal Rusiji)

Peterburg leta 1905

S težko roko že dobro desetletje vlada car Nikolaj II., eden izmed najmanj priljubljenih monarhov iz družine Romanovih. Prebivalci so ogorčeni nad njegovimi slabimi odločitvami v rusko-japonski vojni in nezadovoljni z razsipnim življenjem na dvoru.

Ruska aristokracija se medtem posveča najnovejšim spiritualnim vplivom iz Evrope, misticizmu in okultizmu. Prek zahodnega tiska se seznanja z dognanji Freudove psihoanalize in v družabnih krožkih razpravlja o ženski seksualnosti. V mestu vlada liberalni duh, ki pa nikakor ni po godu carju Nikolaju in njegovi ženi Aleksandri Fjodorovni.

Carski par, odmaknjen od mestnega vrveža, prebiva v carski rezidenci Ermitaž in utrujen od napora vladanja počitnikuje v letni rezidenci Peterhof. Srečno življenje para in njune družine vznemirja ena sama skrbno varovana skrivnost: bolni prestolonaslednik. Njun edini sin, carjevič Aleksej, namreč boleha za hemofilijo, neozdravljivo krvno boleznijo. Za zvedavega dečka je lahko usoden že manjši udarec ali padec, ki mu nepreklicno povzroči podkožne krvavitve in v najslabšem primeru lahko privede do smrti.

Obupana starša se za nasvete obračata k zdravnikom, mistikom  in zdravilcem. Nato pa nekega dne Aleksej zares pade in se zelo hudo poškoduje. Zdravje se mu naglo slabša, obupani carski par pa ne verjame, da bo preživel.

Objokani Aleksandri Fjodorovni prijateljica priporoči »čudodelnega svetega moža, ki je pred kratkim prispel v Peterburg«. Carica pošlje po svetega moža. In tu v tej zgodbi nastopi Grigorij Rasputin, ena izmed najbolj kontroverznih osebnosti v ruski zgodovini.

Skrivnostni sveti mož

RasputinOtroštvo v Sibiriji

O zgodnjem življenju Grigorija Rasputina, čudodelnega moža, za nekatere pa največjega prevaranta v ruski zgodovini, ni kaj dosti znano. Karizmatični mož naj bi se rodil v sibirski vasici Pokrovskoje v številčni družini. Nenavaden je bil že kot otrok, saj se je veliko pogovarjal z živalmi, nekaj bolnih konj pa je celo ozdravil. Ko je mladi Grigorij odrasel, je postal kočijaž tako kot njegov oče. Bil je dober družinski oče in mož, vendar temperamenten in pretirano vdan ženskam in pijači. Pri 33. letih je zaslišal »božji glas« in postal duhovnik. Zapustil je družino in »očiščen zemeljske navlake« stopil na duhovno pot.

Prihod v Peterburg

V prestolnici se je predstavljal kot  sveti mož in njegove ideje so kmalu pritegnile veliko somišljenikov. Med njimi so bile v glavnem ženske, s katerimi je razpravljal o vsem, najraje pa o religiji in spolnosti. Robati mož je bil med aristokratinjami zelo priljubljen, saj je znal prisluhniti njihovim zakonskim težavam, marsikatero pa je s posebnimi metodami ozdravil tudi histerije. Čeprav se je gibal v visoki družbi, ni nikdar opustil svojih podeželskih navad: ni se umival, oblačil se je enako zanemarjeno kot prej, govoril je vulgarno in v bradi hranil ostanke obeda.


*RA RA RASPUTIN LOVER OF THE RUSSIAN QUEEN – refren pesmi Rasputin, ki jo je leta 1978 izdala skupina Boney M. Pesem je hitro postala hit evropske disko scene in pripomogla k prepoznavnosti Rasputina v Evropi.

Preberite več ...